MENIU

Încep negocierile pentru "Cumințenia Pământului". Alexandrescu: Statul trebuie să facă un efort

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, că statul român ar trebui să facă un efort, "indiferent care e starea de prosperitate a națiunii", și să plătească și el o parte din suma necesară pentru achiziționarea operei "Cumințenia Pământului".

Ministrul Culturii a anunțat că mâine are prima întâlnire cu negociatorii în vederea achiziționării "Cumințeniei Pământului".

"Guvernul m-a mandatat printr-un memorandum să fiu șeful comisiei de negociere, care va negocia cu proprietarii acestei opere a lui Brâncuși. În primul rând, trebuie să fie foarte clar că această lucrare aparține acum moștenitorilor inginerului Romașcu, care a cumpărat-o în 1910 de la Brâncuși. Negociatorii de până acum nu au zis-o, din păcate, foarte clar. Această lucrare a fost restituită moștenitorilor printr-un proces de lungă durată, care a durat nouă ani. În al doilea rând, e dreptul proprietarilor să vândă lucrarea. Odată ce ei doresc să o vândă, ce avem informații că vor să o facă, statul român poate să își exercite dreptul de preemțiune la prețul stabilit pentru operă", a declarat ministrul Culturii.

Potrivit acestuia, valoarea operei va fi stabilită vineri.
 
"Dat fiind că piața de artă în România e mai puțin înaltă față de cea din Franța, SUA etc valoarea de piață a acestei lucrări pe piața liberă va fi mai mică. Guvernul României m-a mandatat și a numit o comisie de negociatori și experți care va negocia împreună cu proprietarii achiziția acestei opere și o anumită valoare. Sper că vom afla mâine valoarea", a mai spus Alexandrescu.

În acest context, ministrul Culturii a precizat că a găsit multă înțelegere din partea proprietarilor operei cu care va purta negocierile.

"Este o familie sudată, unită. Sunt două moștenitoare (...) Eu cred că există încredere și baze. Punctul meu de vedere, ca ministru, este că există două posibilități: fie la piața liberă această lucrare e achiziționată de un colecționar privat sau dacă reușim fie statul singur, fie statul ajutat de niște donatori să o achiziționăm, ea ar putea să rămână în circuitul public și văzută mai departe de români, turiști", a mai punctat ministrul Culturii.

În viziunea sa, statul român ar trebui să dea și el o parte din sumă, "indiferent care e starea de prosperitate a națiunii".

"Statul român trebuie să răscumpere într-o anumită măsură nedreptatea care i-a fost făcută lui Brâncuși în anii '50. Statul român ar trebui să facă ub efort prin care să arătăm că nouă, ca națiune, ne pasă de moștenirea lui Brâncuși", a adăugat ministrul Culturii.