Dan Vasile Mihale: De ce a trădat Tăriceanu ,,guvernarea impotentă''
Călin Popescu Tăriceanu este deja istorie, o istorie care merită uitată. După eșecul lamentabil de la europarlamentare și cârdășia cu Ponta pentru șubrezirea poziției PSD la alegerile prezidențiale, Tăriceanu a făcut o gafă ireparabilă: ieșirea de la guvernare. Această decizie reprezintă pentru Tăriceanu începutul sfârșitului.
Tăriceanu și-a tăiat craca de sub picioare. Fără sprijinul PSD, ALDE nu reprezintă nimic, iar sprijinul Pro România (micul PSD) nu înseamnă mare lucru. Atâta timp cât liderul acestui partid este Ponta, obișnuit să-și lase partenerii în drum, Tăriceanu nu are nicio garanție că va putea prinde un nou mandat de parlamentar. Dar asta contează mai puțin.
Un om care a stat mai bine de doi ani la sânul lui Dragnea nu merită nici compătimit, nici iertat și nici votat. Ba din contră, trebuie tras la răspundere, împreună cu încarceratul Dragnea, pentru toate isprăvile lor politice, care au avut ca rezultat șubrezirea economiei, siluirea justiției și slăbirea statului de drept. Pentru acestă situație dezastruoasă trebuie, însă, să dea socoteală și Dăncilă, dar toate la timpul lor.
Tăriceanu a rupt coaliția pentru că are impresia, probabil, că așa scapă de decontul pe care trebuie să-l facă. Se înșală însă amarnic. Deși nu se cunosc încă resorturile care stau la baza deciziei lui Tăriceanu, un singur lucru este cert: liderul ALDE a întors spatele PSD, partidul care l-a scăpat de DNA în dosarul Microsoft, iar asta nu are nicio logică.
Frica de un eventual nou dosar l-a făcut pe Tăriceanu să acționeze fără discernământ. Stă dovadă și declarația sa în legătură cu gaura din buget. Cu ce a fost șantajat Tăriceanu de i s-au întunecat mințile în așa hal, încât să nu realizeze că este culpabil pentru gaura pe care o reclamă?
Revenind la ruperea coaliției toxice PSD-ALDE, NU este o pierdere foarte importantă pentru democrație. Așa cum nici pierderea guvernării de către PSD nu ar fi. Problema este că, din nefericire, nu prea există alternativă. PNL este pregătit, doar declarativ, să preia guvernarea. La fel și Alianța USR - PLUS. Singurul care dorea, cu adevărat, să intre la guvernare era Ponta, iar acesta este și motivul pentru care a contribuit la ruperea coaliției.