MENIU

Damon Wilson: România este o insulă de stabilitate și securitate în regiunea Mării Negre

Damon Wilson, vicepreşedinte executiv al Atlantic Council, a vorbit la o ”Ediție specială” de la Realitatea TV, moderată de jurnalistul Ion. M. Ioniță, despre culisele politicii internaționale ale vremurilor tulburi pe care le trăiește România, dar și despre parteneriatul strategic al țării noastre cu SUA și cu NATO.

Fostul asistent special al președintelui SUA se află într-o vizită în România ca reprezentant al Consiliului Atlantic al SUA ca să continue eforturile comune cu țara noastră în regiune, pentru a acorda atenție specială securității în Marea Neagră. Acesta privește cu îngrijorare spre ceea ce se întâmplă la granițele României, mai ales pe probleme de securitate.

”Consider că trebuie să meargă mai departe alianța României cu SUA, parteneriatul strategic cu SUA trebuie să meargă în mare viteză pentru a obține un rezultat bun să fie un factor de stabilitate într-o regiune multiculturală”, a declarat Wilson.

Damon Wilson privește cu îngrijorare perspectivele regiunii, mai ales după agresiunea Rusiei în Ucraina, după anexarea ilegală a Crimeei. ”Problema pe care o avem acum este contextul evenimentelor. În SUA care a fost un actor important în regiune are loc o dezbatere internă fundamentală privitoare la rolul său în lume. Combinația cu sentimentul incredibil de incertitudine din Europa. Este foarte neclar în ce direcție se îndreaptă UE, Europa, este o foarte mare presiune dacă ne gândim la instituțiile europene. Europa se confruntă cu o criză. Rusia din Est, Putin schimbă securitatea europeană și sfidează principiile care au acordat stabilitate în Europa atâtea decenii, cu invazia în Ucraina și anexarea Crimeei. Toate acestea pe lângă chestiunile complicate care vin din sud, războiul din Siria, Irak, Libia, acest val incredibil de refugiați și imigranți care vine în Europa”, a declarat vicepreședintele executiv al Atlantic Council.

Damon Wilson este de părere că sunt vremuri tulburi, există adevărate provocări pe care Alianța (n.r. NATO) să se concentreze și să le abordeze. ”Începând din România, cu accent pe stabilizarea și securizarea regiunii Mării Negre, o regiune care este vulnerabilă în fața unpr noi instabilități în viitorul apropiat”, a completat Wilson.

Regiunea Mării Negre este extrem de importantă pentru SUA. A fost sporită prezența soldaților americani, aceștia au cooperat cu militarii români în regiune. ”Rusia și-a sporit forța militară. O flotă rusească la Marea Neagră la fel de mare ca cea nordică și ancorată în Crimeea, aproape că taie Marea Neagră în două și schimbă dinamica. Forțele adunate în Crimeea au un impact direct asupra capacității Rusiei, prin comunicațiile, informațiile și forțele militare - de a avea impact asupra României, Bulgariei, Turciei, dar mai ales Georgiei în moduri care nu erau posibile în urmă cu doi ani”, a adăugat acesta.

Pentru a restabili balanța România ar trebui să joace un rol critic, deoarece este o insulă de stabilitate și securitate în această regiune tulbure. Potrivit lui wilson, România trebuie să ajute la consolidarea sentimentului de securitate, de stabilitate și de prosperitate pe măsură ce această regiune dse îndreaptă spre Europa. ”Esye in scop să avem o prezență a SUA și a NATO la Marea Neagră în colaborare cu Turcia, Bulgaria, România, Georgia”, a completat Damon Wilson.

 

Mai multe articole despre:
România SUA NATO Securitate Marea Neagră damon wilson