Cozmin Gușă: Relația dintre politicienii români și electorat este precum un divorț instalat
Consultantul politic Cozim Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că există, în acest moment, o situație tensionată între politicienii din România și români, comparând această relație cu un divorț instalat. Totodată, consultantul politic a susținut că civismul în România a murit, pentru că nu a reușit să se consolideze după 1989.
"Știți cum e relația dintre politicienii români și electorat? Exact ca relația în cadrul unui divorț instalat. E o relație nepasională, rece, nu se poate pronunța divorțul, pentru că e o coabitare între politiceni și români, votanți sau nevotanți. Dar, exact ca și în cazul unui divorț, e tăcere, răceală, nu mai este speranță nici dintr-o palte, nici din cealaltă, politicienii știu că nu mai pot să păcălească, alegătorii știu că au făcut la rândul lor greșelile lor, iar în momentul acesta plătesc pentru ele. Drama noastră este că nu mai este pasiune. Și dacă o să analizați, mental, foarte repede, lipsa de pasiune de la alegerile locale, faptul că s-au reales primari vechi sau partidele au impus niște no name-uri peste tot în locurile importante, o să vă dați seama că, de fapt, civismul nu mai poate să influențeze decizia la vot, pentru că civismul în România a murit. El ar fi trebuit să se consolideze foarte mult după 1989, numai că societatea civilă, după ce a fost puternic descurajată la începutul anilor 90, în final a renunțat și fiecare și-a văzut de treburile lui, de avantajele lui, pentru că, mai mult sau mai puțin, societatea civilă a intrat și în politică. Iar dacă n-a intrat în politică, sigur a intrat în administrație, de la președinții României, pe poziții de consileri, și până la prim-miniștri, miniștri, chiar cu rol de miniștri, unii dintre ei", a spus Cozmin Gușă.
Acesta a explicat cum stau formațiunile politice în materie de structuri de partid în privința alegerilor parlamentare ce vor avea loc în data de 11 decembrie.
"Deci, cam așa stau lucrurile, relația va fi mai puțin pasională în cazul alegerilor parlamentare decât la locale, acolo mai era un interes, și practic va fi bătaia structurilor în acest moment, adică a structurilor de partid. Nu avem decât două partide cu structuri complete naționale, PSD, respectiv PNL, mai avem un partid cu structură regională completă, respectiv UDMR, care probabil își va negocia foarte bine locurile în secțiile de votare cu viitorul partener care să-i asigure participarea la guvernare. Iar PMP-ul domnului Băsescu, cum a dovedit și la alegeri, nu va avea structură de adunat voturile în toată țara, ALDE de asemenea, a fost și o scuză pe care au prezentat-o după alegerile locale și n-am văzut să-și fi invetat această structură. Într-o formă chiar mai slabă, să spunem, singurul partid care poate să fie considerat nou, respectiv USR, care va avea probleme la stabilirea structurii. Probabil că va avea, din câte am auzit, și câteva probleme juridice, apropo de înscriere și fel de fel de lucruri cu caracter juridic, ceea ce e păcat, e rău, pentru că ar fi fost singurul partid cu adevărat nou. Pentru că restul partidelor, PRU și ANR, nu pot fi considerate noi pentru că sunt formate din oameni vechi, oameni care au mai fost prin alte partide, se reinventează într-un curent naționalist acum, dar nu vor avea, după părerea mea, structură, care este de bază", a susținut consultantul politic.
Totodată, acesta este de părere că principalul proiect comun al parlamentarilor este schimbarea sistemului în ceea ce privește justiția în România, mai exact parchetele.
"În rest, până să ajung la partide, este evident că strategia va fi de a ajunge cu orice preț pe listă, de data asta nu pentru câștigul financiar, ci pentru o cauză mare, de a schimba sistemul în care se discută la nivelul parchetelor în România, pentru că asta este miza mare, la PSD expusă, la PNL nespusă, la PMP și ALDE clară și subânțeleasă. Deci vedem deja aproape tot spectrul parlamentar că va fi de acord, într-un fel, că acesta este marele proiect al parlamentarilor. Iar al doilea va fi legat de instinctul de conservare, de a-și menaja această imunitate la care astăzi par gata să renunțe, dar fiți siguri că nu vor renunța și o vor permanentiza, tocmai ca să nu aibă surprize. Și ce a funcționat în cazul lui Ponta, Șova, Vosganian, Oprea sau alții să funcționeze în cazul fiecăruia, să nu mai fie greșeli ca în cazul Elenei Udrea, când au stat până pe la 10, 11 noaptea să voteze ridicarea imunității și arestarea. Între timp și-au dat seama că nu e bine", a declarat Cozmin Gușă.