MENIU

Gușă: Avem dezamăgirea minciunii partidelor, suprapusă cu lipsa de performanță a Guvernului Cioloș

Consultantul politic Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că, astăzi, atmosfera în România, în ceea ce privește politca, este gri, pentru că partidele politice au dezamăgit după tragedia de la Colectiv, "cu PSD campioni, pentru că îl aduce pe Victor Ponta în plan de alegeri, care a demisionat în urma tragediei", dezamăgire care se suprapune cu lipsa de performanță de care a dat dovadă Guvernul Cioloș.

"Dacă am fi vorbit acum vreo trei luni de zile, încă mai credeam că s-ar putea zgudui cât de cât structura asta înnămolită de la partide și, într-un fel sau altul, pe ultima sută de metri, să avem și niște canidați care dau speranță. Nu s-a întâmplat așa. Cred că speram în van, și nu în virtutea cărții pe care am scris-o, care a avut două titluri: ‘Un ospiciu numit România’ și a doua parte - ‘Cronica unui eșec premeditat’. Le-am scris acum șase ani și am fost foarte înjurat. Nu eram îndoit neapărat, pentru că știam că acolo vom ajunge, dar nu-mi părea bine să-mi asemăn țara noastră cu un ospiciu. Acum poate nu mai e, dar acum șase ani era. Foarte multă lume s-a șocat la titlul ăsta. De ce România ar fi un ospiciu și toată lumea s-ar comporta într-un stil nebunesc, într-un fel în care totul merge în involuție, și din ce vorbim mai mult de atâta facem mai prost lucrurile?", a spus Gușă.

Potrivit consultantului politic, partidele din România nu s-au reformat, așa cum au promis după tragedia de la Colectiv, și au refuzat să vină cu candidați pe care societatea civilă să-i aplaude. Totodată, a mai spus Cozmin Gușă, societatea civilă ar trebui să tragă la răspundere partidele care nu s-au ținut de promisiune, așa cum a făcut-o la sfârșitul anului 2015, după tragedia de la Colectiv.

"Și cum spuneam, acum vreo trei luni încă mai speram să ajungem în pragul acestei campanii electorale în virtutea unui guvern care este impropriu numit ‘de tehnocrați’. Nici acest guvern nu mai dă speranța și nici partidele nu au mai considerat necesar că ar trebui să vină cu niște candidați care să fie aplaudați de partea bună a mulțimii. Adică acea mulțime care, zguduită fiind de tragedia de la Colectiv, iese în stradă, emite dorințe, promovează portrete robot ale unor politicieni care ar trebui să vină. În loc de asta am avut un simulacru dublu. Un simulacru grav din partea partidelor, în urma fenomenului Colectiv, fenomen tragic, în care au murit oameni și prin care am descoperit un sistem defect, un sistem sanitar groaznic", a susținut consultantul politic.

"Niște lucruri care pot să fie banale, în România sunt mortale. Arșii cu arsuri minore au murit din cauza infecțiilor. Sunt lucruri banale din punct de vedere medical, care în România sunt mortale. Baronii medicali s-au supărat că am îndrăznit să luăm perdeaua după care se află nemernicia lor. Pe de altă parte, a fost această situație a partidelor, care erau gata, gata să spună că se albesc total, care au fugit în tranșeele sediilor lor, care au promis că se reformează. Un premier și-a dat demisia, care astăzi vine și spune că mai vrea o dată și este aplaudat de acel partid care l-a promovat în funcția de premier, uitând de Colectiv. Nimănui nu-i mai pasă. Societatea civilă, care a fost foarte vocală, tace astăzi în prag de alegeri, când ar trebui să tragă la răspundere partidele românești care au au spus că se reformează și că la alegerile locare vor veni cu o garnitură nouă. Care este garnitura nouă? Care sunt partidele noi care au venit? Nu este nou nimeni și această mare minciună care s-a perpetuat este una care pune România normală într-o situație de disperare. Și dacă România normală, adică acei cetățeni care gândesc normal, vin în această situație în care se miră și nu înțelege de ce s-a întâmplat așa ceva, atunci suntem rău", a continuat acesta.

"Al doilea aspect este legat de performanța Guvernului. Am considerat că, odată cu Colectiv, în care un guvern condus de un om pe care noi l-am prezentat fiind nociv pentru administrația acestei țări, adică Guvernul Ponta și Victor Ponta în sine, a fost înlocuit de un guvern care ar fi trebuit să dea speranțe. Niște oameni care ar fi trebuit să facă un sacrificiu un an de zile și să-și facă treaba, în pofida parteneriatului implicit cu partidele din Parlament. Pentru că partidele s-au dat în spate și au lăsat un guvern de tehnocrați care trebuie să-și demonstreze competența și să facă un lucru bun, prin acțiuni simple. Pe această a doua componentă, Dacian Cioloș și colegii săi și-au dat cu stângul în dreptul și, pe lângă dezamăgirea legată de partide, s-a așezat marea dezamăgire legată de lipsa de performanță în acțiune și comunicare a Guvernului. Și aici remarc prestația foarte slabă a celui care face comunicarea guvernamentală, Dan Suciu, care a făcut tot e a putut să îngroape în comunicare chiar și intențiile onorabile al lui Cioloș și ale colegilor săi", a declarat consultantul politic.

"Deci avem, în prag de alegeri, două dezamăgiri: dezamăgirea minciunii partidelor, cu PSD campioni, pentru că îl aduce pe Victor Ponta în plan de alegeri, care a plecat în urma tragediei de la Colectiv, suprapus cu lipsa de performanță, elocință, sinceritate, transparență a lui Dacian Cioloș și a membrilor Guvernului, marea majoritate a membrilor. Ceea ce face ca atmosfera să fie gri, tristă și urâtă", a conchis Cozmin Gușă.

 

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă analist politic