MENIU

Blaga: Numele partidului după fuziune, ultimul lucru pe care îl vom limpezi. Nu am dat niciun mandat

Blaga: Numele partidului după fuziune, ultimul lucru pe care îl vom limpezi. Nu am dat niciun mandat / Foto: MEDIAFAX

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, luni, că de o lună spune că numele viitorului partid care va rezulta din fuziunea cu PNL este ultimul lucru care trebuie limpezit şi că "numele partidului poate fi PNL, PDL sau un alt nume".

Blaga a fost întrebat dacă a dat de înţeles în discuţiile cu liberalii că PDL ar fi dispus ca noul partid rezultat din fuziune să se numească PNL, astfel încât liderul liberal Klaus Iohannis să facă declaraţiile de la Congresul PNL.

"Am declarat că numele partidului poate fi PNL, PDL sau un alt nume. Eu declar lucrurile astea de o lună de zile, dar este ultimul lucru, important, foarte important pe care îl vom limpezi, până atunci sunt lucruri mult mai importante de făcut", a precizat Vasile Blaga.

El a arătat că nu a dat niciun mandat nimănui.

"Nu am dat niciun mandat nimănui ca să discute lucrurile acestea, pentru că nu puteam să-l dau, nu poate să-l dea nici măcar Consiliul Naţional de Coordonare, el poate fi dat mandat doar pe fuziuni, poate la Convenţia Naţională, o vom convoca la un moment dat", a precizat Blaga.

El a arătat, referitor la declaraţiile liberalilor, că trebuie ţinut cont "de emoţia unui congres".

"Trebuie să ţinem cont de emoţia unui congres şi de toate. Eu sunt preşedintele partidului şi atunci când îmi propun ceva ştiu când să intervin şi când să nu intervin", a mai spus Vasile Blaga, care crede pe de altă parte că explicaţiile pe care le-a dat Klaus Iohannis după congres "sunt suficiente".

"Eu cred, pe de altă parte, că explicaţiile domnului Iohannis sunt suficiente", a spus Blaga.

Vasile Blaga a mai declarat că de o lună spune, în legătură cu fuziunea, că "sunt foarte multe lucruri de rezolvat", arătând că crearea unui partid de centru-dreapta nu este numai pentru a crea alternativă la PSD, ci şi pentru a crea un program pentru români.

"Nu gândim numai alegerile prezidenţiale, gândim şi alegerile generale. De aceea facem şi acest mare partid de centru-dreapta şi va trebui să avem şi un proiect al preşedintelui", a mai spus Blaga.

Liderul PNL Klaus Iohannis spune că înţelege şi respectă "sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate" şi că nu a dorit "în niciun fel" să o "lezeze", afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid fiind concluzia sa, "în urma multor discuţii formale şi informale".

"Cel mai puternic proiect politic al anului 2014 este unificarea dreptei, fuziunea dintre PNL şi PDL. Înţeleg şi respect sensibilitatea unor colegi din PDL legată de nume şi identitate. Nu am dorit în niciun fel să lezez această sensibilitate. Afirmaţia că PDL acceptă numele de PNL pentru noul partid a fost concluzia mea, în urma multor discuţii formale şi informale. Sunt convins că noi, PNL, împreună cu PDL, vom realiza acest proiect, redefinind astfel scena politică. Nu cred că în procesul fuziunii trebuie să introducem teme conflictuale false. Fuziunea noastră trebuie să însemne marele partid al dreptei româneşti, o construcţie doctrinară şi organizatorică solidă, capabilă să câştige alegeri. Asupra acestor aspecte trebuie să ne concentrăm", a susţinut Iohannis, într-o postare pe Facebook.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în congresul partidului, că este în măsură să confirme că "PDL a acceptat" ca noua formaţiune politică rezultată din fuziunea cu liberalii să se numească PNL.

"Vreau să vă spun ceva ce nu a spus nimeni, sunt în poziţia să vă confirm că PDL acceptă ca noua formațiune să se numească PNL", le-a spus Iohannis delegaţilor la congresul PNL.

Declaraţia sa a stârnit reacţii vehemente din partea mai multor democrat-liberali.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a scris, sâmbătă, pe Facebook, la scurt timp după ce Klaus Iohannis a anunţat că noua formaţiune rezultată din fuziune se va numi PNL, că nu ştie ce mandat are liderul PNL să facă acest anunţ, dar pe al lui nu îl are.

El a menţionat că "acest lucru trebuia negociat la momentul potrivit în Comisia bipartită de negociere PDL-PNL".

"Această manieră de a purta discuţiile este incorectă. S-a stabilit că orice chestiune se va discuta şi negocia instituţional în comisie. Nu e corect să aflăm de la televizor lucruri care se doresc a ne fi impuse. Regret şi dezavuez această manieră care denotă lipsa de respect pentru parteneri. Cum spunea Vasile Blaga, "nu vom oferi PDL pe tavă", a mai spus Predoiu, în postarea de pe contul de Facebook.

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul MEDIAFAX că PDL nu a acceptat ca noul partid care va rezulta din fuziunea cu PNL să poarte numele PNL, iar în opinia sa afirmaţiile făcute de Klaus Iohannis sunt "un pas uriaş spre eşecul fuziunii".

De asemenea, fostul preşedinte al PDL Emil Boc a susţinut că "nu trebuie şterse cu buretele blazonul şi istoria partidului", în condiţiile în care conducerea democrat-liberală ar fi acceptat ca noua formațiune rezultată în urma fuziunii PNL - PDL să se numească PNL.

Duminică, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că pentru democrat-liberali denumirea de PDL este "la fel de valoroasă" ca aceea de PNL şi din acest punct încep negocierile cu liberalii, menţionând totodată că se impune "o resetare" în discuţiile cu PNL, în sensul unui limbaj care să arate respect.

Cătălin Predoiu a spus că negocierile dintre PDL şi PNL privind fuziunea vor continua luni, dar a arătat că aceste negocieri "cer o atitudine de respect reciproc".

"Negocierile dintre PDL şi PNL vor continua, discuţiile dintre cele două comisii de negociere pe tema fuziunii se vor relua mâine (luni - n.r.), de la ora 09:00, în Kiseleff. Oficial vă comunic că nu este absolut nimic prestabilit înaintea acestor negocieri. Nu a fost încă stabilit numele partidului, nu este stabilit încă numele candidatului la Preşedinţia României din partea celor două partide", a precizat Predoiu.

Mai multe articole despre:
Vasile Blaga Klaus Iohannis fuziune PNL PDL