MENIU

A patra ședință a Birourilor Permanente Reunite - PSD și PNL lipsesc. Moțiunea de cenzură, BLOCATĂ din nou. Iohannis și PSD, BLAT pentru salvarea lui Cîțu

Florin Cîțu / Foto: Inquam Media

Criză politică fără precedent, în România! Florin Cîțu este acuzat de foștii colegi de coaliție că a bătut palma cu PSD pentru a nu fi dat jos din fruntea Guvernului. Asta, după ce miniștrii USR PLUS au decis să-și dea demisiile și l-au acuzat pe premier că împarte banii românilor pentru a obține voturi la Congresul PNL din 25 septembrie. Conducerea Parlamentului se reunește din nou, la această oră, pentru a patra oară, în încercarea de a pune pe ordinea de zi moțiunea de cenzură USR-AUR. PSD și PNL, cu excepția președintelui PNL, Ludovic Orban, lipsesc din sală. 

Guvernul va fi înștiințat, astăzi, în legătură cu moțiunea de cenzură. Cel care va face comunicarea este chiar președintele PNL. Ludovic Orban susține că, potrivit Constituției, este obligat să pună în dezbatere moțiunea USR PLUS. Decizia a fost luată după ce Birourile Permanente reunite ale Parlamentului nu au reușit să se țină nici astăzi, pentru a patra oară, din lipsă de cvorum. 

A fost a patra ședință a conducerii Parlamentului pe tema moțiunii de cenzură. În ședințele anterioare nu s-a putut stabili ziua și ora pentru dezbaterea moțiunii de cenzură și votarea acesteia din lipsă de cvorum. 

Invitat, luni seara, la Realitatea PLUS, în emisiunea "Legile puterii", președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă nici astăzi nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată, astfel, procedura moțiunii.

Liderul PNL a atras atenția că blocarea moțiunii reprezintă un "abuz în funcție" și a declarat că, dacă cedează în momentul de față, ar crea un precedent periculos prin care ar accepta că "nu mai există instituția moțiunii de cenzură".

"Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite, voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură. Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că, dacă eu cedez în momentul de față, înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?", a declarat Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", inițiată de USR PLUS și AUR, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă, vineri, la Senat şi Camera Deputaţilor.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Mai multe articole despre:
florin citu motiune florin citu ludovic orban