Nu le dați pisicilor și câinilor salata boeuf sau sarmale! Avertismentul veterinarilor
Veterinarii îi avertizează pe proprietarii de câini și pisici să nu le dea animalelor orice resturi de la masa de sărbători, în special produse precum salată bouef si sarmale. Dacă la oameni astfel de produse pot avea efecte nedorite dacă sunt consumate în exces, pentru animale sunt mult mai periculoase, deoarece conțin substanțe care nu au ce căuta în metabolismul lor.
Un pisică sau un câine care mănîncă produse precum sarmale, salata boeuf sau slănină riscă, în cel mai bun caz, să se aleagă cu tulburări gastrointestinale minore. În cazuri mai grave, însă, se poate ajunge la pancreatită, potrivit doctor-vet.ro.
Care ar putea fi problemele rezultate din “a gusta si el putin” din ceea ce mancam noi?
Indigestia. Adica probleme sumare de digestie, produse de lipsa acelei adaptari, de care vorbeam la inceput. Poate un scaun mai moale si poate ceva dureri pasagere.
Colica biliara, colecistita. O imposibilitate de a face fata aportului crescut de grasimi, condimente si alte componente alimentare. Se poate manifesta cu durere abdominala intensa, voma galben verzuie, diaree, deshidratare si stare generala proasta. In acest caz are nevoie de o ecografie abdominala pentru diagnostic, analize de sange si neaparat tratament perfuzabil. Colecistita este o situatie destul de severa si poate fi intalnita, la consultatia medicului veterinar specialist, destul de des.
Pancreatita. O inflamatie severa a pancreasului si care poate evolua foarte grav. Pancreasul este cel ce secreta enzimele necesare digestiei proteinelor, zaharurilor, grasimilor si altor nutrienti. Poate fi afectat de dieta incarcata cu condimente, grasimi si multe proteine dar si ca efect secundar al unei colecistite. Necesita vizita la medicul veterinar specialist, ecografie abdominala, analize de sange si tratament perfuzabil. Este foarte periculoasa.
Enterita. O inflamatie la nivelul intestinului subtire, cauzata de diferite bacterii in principal, evoluand cu durere, deshidratare, diaree. Poate fi produsa de alimente alterate sau insuficient preparate. Resturile rezultate din pregatirea carnurilor, grasimea aruncata si alte asemenea produse pot duce la aparitia unei enterite.
Colita. Evolueaza cu diaree, numeroase scuane apoase si eventual cu sange. Intoleranta la anumite alimente, alergiile alimentare si unele componente din mancarea preparata pot duce la colita.
Zahărul, cacaoa si nucile din cozonac pot avea și ele un efect toxic asupra pritenilor cu patru labe.