Copii duși la Orfelinat după ce părinții au fost infectați cu coronavirus. Primul caz din țară
Situație dramatică în Teleorman. Doi copii, de 2 şi 12 ani, au fost preluaţi de autorităţi şi duşi într-un centru de plasament. Părinţii lor şi doi fraţi au fost diagnosticaţi cu coronavirus şi internaţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Matei Balş" din Capitală. Este primul caz de acest gen din țară.
În seara zilei de 28 martie 2020, la ora 22,30, la unul dintre Centrele de Plasament din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, au fost preluați 2 dintre cei 4 copii minori ai familiei internate la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Matei Balș" din capitală, după ce această familie, formată din 6 membri, s-a aflat anterior în Centrul de carantină situat în orașul Zimnicea, județul Teleorman. Minorii care au ajuns la DGASPC Teleorman sunt în vârstă de 2 și 12 ani.
Cei doi minori aduși într-unul dintre centrele de plasament din cadrul DGASPC Teleorman, pe o perioadă determinată, au fost testați negativ coronavirus COVID-19.
Preluarea acestora de către serviciul social are rolul de a asigura protecţia, creşterea şi îngrijirea copiilor separați temporar, de către părinţii lor, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii de protecţie socială. Părinții acestora au rămas internați în spital împreună cu alți doi dintre copiii lor, după ce împreună cu aceștia, în urma rezultatelor testării au fost depistați pozitiv, fiind infectați cu noul coronavirus COVID-19.
Activităţile de găzduire, îngrijire, educaţie non-formală şi informală, sprijin emoţional, consiliere, precum şi dezvoltarea majorităţii deprinderilor de viaţă vor fi acordate obligatoriu în interiorul Serviciului.
Astăzi, cei 2 copii rămân cazați separat de restul copiilor din centru, după ce seara trecută au rămas în grija unei asistente. Celor 2 copii internați cu măsură de protecție la centrul de plasament li se oferă, pe toată perioada separării de familie, asistența medicală permanentă, sprijin psihologic de specialitate, alimentație și toate condițiile necesare, până la însănătoșirea și externarea părinților.
”Starea de sănătate a copiilor este bună, sunt echilibrați emoțional și nu există motive de îngrijorare cu privire la adaptarea lor la noile condiții de viață, depășind cu bine momentul separării de familie, prin care au fost nevoiți să treacă”, a explicat președintele Consiliului Județean Teleorman, Ionel Dănuț Cristescu, la Realitatea PLUS.