MENIU

Vrei să ai o cameră mică, dar cochetă? Iată 7 trucuri pentru un design atrăgător

7 idei pentru o cameră cochetă. Foto/Profimedia

Cum amenajezi o cameră mică, astfel încât să profiți la maximum de spațiul oferit și să creezi iluzia că este mai mare.

Cum amenajezi o cameră mică - trucuri

Atunci când te muți într-o locuință nouă, mobilatul și decoratul acesteia îți pot da bătăi de cap. Când alegi mobilierul și finisajele, trebuie să ții cont de mai multe reguli. Spațiul de care dispui, pentru ce vrei să folosești camera respectivă și bugetul sunt cele mai importante coordonate. Dacă este vorba despre un apartament, unele camere pot fi mai mici decât ți-ai dori.

Acest lucru este valabil însă și la casă, iar pentru a profita la maximum de cei câțiva metri pătrați pe care îi oferă o cameră, ai la dispoziție mai multe trucuri. Nu este nevoie să apelezi neapărat la un specialist în design interior pentru a maximiza potențialul unui spațiu. Iată câteva ponturi care te vor ajuta să amenajezi corespunzător orice cameră, indiferent de suprafața ei!

Alege culori deschise

O încăpere mică poate părea mai mare dacă optezi pentru finisaje și decorațiuni deschise la culoare. Nu vopsi pereții în culori închise și evită, pe cât posibil, mobilierul închis la culoare. Optează pentru alb, bej, gri deschis și culori pastelate în ceea ce privește amenajarea.

Mobilierul dispus pe verticală

Indiferent că este vorba despre dormitor, birou sau bucătărie, este ideal să profiți la maximum de spațiul oferit de acea încăpere. Folosește-te de corpuri de mobilier suspendat, pentru a avea suficient spațiu de depozitare.

Alege mobilă făcută pe dimensiunile camerei

Oricât de tentant ar fi să cumperi piese de mobilier gata făcute, vei pierde spațiu atunci când amenajezi. Optează pentru mobilă făcută pe comandă, pe dimensiunile camerei, pentru că în acest fel vei profita la maximum de suprafața încăperii.

Piese de mobilier multifuncționale

Optează pentru articole de mobilier 2 în 1 sau chiar 3 în 1, pentru a câștiga mai mult spațiu. Poți alege o comodă pentru televizor care să aibă și sertare sau un birou pliabil, care se strânge atunci când nu îl folosești și, în acest fel, câștigi spațiu. De asemenea, o canapea extensibilă poate fi mai practică decât un pat clasic, în anumite situații.

Oglinzi și ferestre

Pentru a crea iluzia de spațiu, este nevoie de multă lumină. Dacă ai o fereastră mare și beneficiezi de lumină naturală, acest lucru constituie un avantaj. Dacă nu, poți apela la corpuri de iluminat pentru a compensa. Nu uita de oglinzi: acestea creează iluzia că spațiul este mai mare și ajută să ai o oglindă de dimensiuni medii sau chiar mari într-o încăpere mică.

Alege cu grijă textilele

Nu doar mobilierul, ci și textilele pe care le punem în cameră pot face ca spațiul să pară mai mare. Evită textilele greoaie, închise la culoare, din materiale groase. Optează pentru perdele, așternuturi de pat și covor în culori deschise, neutre și din materiale cât mai subțiri.

Selectează cu grijă obiectele de decor

Pe lângă mobilier, obiectele decorative pe care le alegem pot sau nu să avantajeze un spațiu. În cazul camerelor mici, se recomandă să mergi pe decorațiuni minimaliste, care să nu încarce inutil spațiul. O cameră ticsită de obiecte decorative, tablouri etc poate să creeze o senzație de apăsare.

SURSA

Mai multe articole despre:
camera mica cocheta 7 idei de design atragator