MENIU

CCR a cerut RENUMĂRAREA și reverificarea TUTUROR voturilor din turul 1

CCR a cerut RENUMĂRAREA și reverificarea TUTUROR voturilor din turul 1

Magistrații de la Curtea Constituțională a României au cerut reverificarea și renumărarea voturilor. CCR a solicitat BEC să trimită până mâine rezultatele. BEC s-a reunit ulterior într-o ședință de urgență pentru a analiza solicitarea CCR. Pe de altă parte, magistrații constituționali au amânat dezbaterile privind suspendarea turului 1 până vineri, pentru a avea în față toate materiale discutate în ședința CSAT de azi.

UPDATE: CCR, cu unanimitate de voturi, a dispus: 1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

UPDATE: Ce argumente au formulat magistrații CCR - SURSE

Potrivit surselor citate de Realitatea Plus, magistrații au decis să respingă reclamația depusă de Sebastian Popescu, candidat la președinție. Aceasta a fost respinsă pentru că a depășit termenul la care putea fi depusă. Popescu a făcut o serie de acuzații potrivit cărora prin finanțarea ilegală a campanie sale, Georgescu ar fi fraudata alegerile. Rămâne însă valabilă reclamația depusă de un alt candidat la președinție, Cristian Terheș, privind campania ilegală făcută pentru Elena Lasconi după închiderea urnelor în țară, dar continuare procesului electoral în diaspora. Având în vedere faptul că a fost respinsă contestația lui Popescu, Georgescu rămâne în cursă chiar dacă se reia turul 1.

UPDATE: CCR a anunțat că discuțiile vor fi reluate vineri.

Curtea Constituţională a României discută, la această oră, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur.

Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, e posibil ca CCR să nu ia în calcul și solicitarea lui Sebastian Popescu pentru că este depusă după expirarea termenului legal - respectiv până în data de 26 noiembrie, la miezul nopții. Momentan, însă, CCR nici nu o admite, nici nu o respinge. 

În momentul de față, potrivit surselor, o parte din magistrați spun că decizia privind anularea rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale ar trebui luată mai repede, de preferat până vineri. Magistrații au cerut mai multe documente de la instituții cheie - Biroul Electoral central și Autoritatea Electorală Permanentă - și din CSAT. 

Alți judecători, însă, ar susține că decizia trebuie să se ia după alegerile parlamentare, adică pe 2 decembrie. 

Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect "anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024".

Surse judiciare spun că cererea ar putea fi luată în calcul. Asta ar însemna însă ca al doilea tur al alegerilor să fie organizat pe 22 decembrie, adică după terminarea mandatului președintelui Klaus Iohannis. 

Augustin Zegrean: CCR trebuie să verifice dacă votul de la prezidențiale a fost influențat

Între timp, fostul președinte Traian Băsescu a transmis că alegerile ar trebui suspendate până la finalizarea anchetei. 

În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.

De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.