Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Când trebuie să reduci consumul acestui aliment
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Când trebuie să reduci consumul acestui aliment. Iată ce spun specialiștii.
Consumul de pâine, efecte secundare
De regulă, consumul de pâine este inofensiv, însă în anumite circumstanțe poate provoca mai multe simptome în organism. Aceasta se poate întâmpla dacă suferi de o boală a sistemului digestiv, care reacționează la nutrienții din acest aliment.
Pentru a fi gestionate corect, este important să se diferențieze simptomele. Acest lucru poate fi dificil deoarece manifestările sunt deseori foarte asemănătoare.
Intoleranța genetică la gluten
Pâinea preparată din grâu și în special din cerealele cu spic precum orzul sau secara conține gluten. Acesta este o proteină vegetală prezentă în boaba de cereală. Glutenul poate cauza o sensibilitate. Există oameni care au intoleranță genetică la gluten, care mai poartă denumirile de celiachie, sprue celiac sau boală celiacă.
În principiu, 1 din 100 de oameni are o intoleranță la gluten moștenită. Este o boală autoimună, care determină o reacție autoimună. Sistemul imunitar percepe această proteină ca fiind un agent dăunător și produce anticorpi care acționează împotriva corpului uman, în special la nivelul intestinului subțire, unde există o mucoasă formată din pereți care au forme asemănătoare cu degetele. Aceștia se numesc microvili intestinali și au rolul de a mări suprafața de absorbția a nutrienților. Anticorpii produși împotriva glutenului distrug acești microvili intestinali.
-Poți dezvolta intoleranță la gluten?
-Nu. Poți trăi o viață normală și dintr-odată poți observa că ai această intoleranță la gluten, care poate determina 300 de simptome diferite. Din acest motiv, poartă denumirea de boală cameleonică. Atunci când distruge acești microvilli produce un tip de malabsorbție și pot apărea brusc o serie de simptome relaționate cu aceasta, conform sursei.