MENIU

Război în Ucraina, ziua 1009. Actele de sabotaj ale Rusiei ar putea duce NATO la invocarea articolului 5 - LIVE TEXT 

Război în Ucraina, ziua 1009 / Foto: Profi Media

Actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea determina în cele din urmă NATO să ia în considerare invocarea Articolului 5, respectiv clauza de apărare reciprocă a Alianței, a declarat șeful serviciului de informații externe al Germaniei.

UPDATE 9:00 Alertă aeriană naţională din cauza ameninţării cu rachete ruseşti

O ameninţare cu rachete ruseşti a fost detectată de forţele aeriene ucrainene joi, la primele ore ale dimineţii. Rachetele vizează în special regiunile Odesa, Herson şi Nykolaiv.

Forţele aeriene ucrainene au declanşat o alertă aeriană la nivel naţional, raportând atacuri cu rachete care vizează mai multe regiuni.

Explozii au fost auzite joi dimineaţa în oraşul port Odesa, au relatat mai multe mass-media din ţară. Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a făcut apel la populaţie să rămână în casă.

Marţi, Rusia a anunţat un "răspuns" la două noi atacuri ucrainene efectuate cu rachete ATACMS americane împotriva teritoriului său în ultimele câteva zile.

---------------

Șeful Bundesnachrichtendienst, Bruno Kahl, a spus, vorbind la un eveniment la Berlin, că se așteaptă ca Moscova să-și intensifice și mai mult războiul hibrid.

„Utilizarea pe scară largă a măsurilor hibride de către Rusia crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă a articolul 5”, a menționat el.

„În același timp, creșterea potențialului militar rusesc înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin”.

Potrivit articolului 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să-l ajute să răspundă atacului.

NATO și serviciile de informații occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activități ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate până la incendieri provocate de Moscova, acțiuni pe care Rusia le neagă, scrie hotnews.ro. Kahl a spus că armata Rusiei va fi probabil capabilă să atace NATO până la sfârșitul deceniului, adăugând că războiul Moscovei împotriva Ucrainei a însemnat că are trupe eficiente în luptă sub comanda sa, ceea ce ridică amenințarea provenită de la forțele sale convenționale, în timp ce stăpânește, de asemenea, războiul modern cu drone.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina volodimir zelenski articolul 5 nato