MENIU

Unde este mănăstirea din România care interzice accesul femeilor?

Mănăstirea Ponor este cunoscută în toată țara pentru că păstrează o reglementare străveche, inspirată de strictețea lăcașurilor de cult din de la Muntele Athos. Mai precis, este una dintre puținele mănăstiri care interzic accesul femeilor. La mică distanță există și o mănăstire de maici unde, evident, este interzis accesul bărbaților.

Mănăstirea Ponor este situată în comuna cu același nume, în partea central-nordică a județului Alba, la o distanță de aproximativ 40 km de Aiud – orașul cel mai apropiat.

Mănăstirea Ponor este de monahi și îl are ca stareț pe părintele protosinghel Irineu Curtescu. Ucenic direct al lui Paisie Olaru de la Sihla, format în curentul duhovnicesc de la Sihăstria, mănăstirea sa de metanie, părintele Irineu, intre anii 1990 – 2000, avea să se nevoiască la Schitul Prodromu din Sfantul Munte Athos, potrivit Turda News.

La câțiva kilometri mai jos, există și o mănăstire de maici, unde sunt 16 măicuțe și surori, stareț fiind tot călugărul Irineu. Programul acesteia este identic, cu singura deosebire că privegherile se fac în celelalte zile ale săptămânii: duminica, marți și joi, slujba din ziua de sâmbătă fiind comună celor două lăcașuri de cult.

Cele două mănăstiri din Alba au o rânduială specială: la mănăstirea de călugări au acces doar bărbații, iar la mănăstirea de maici pot intra doar femeile.

Mai multe articole despre:
anastire interis femei romania unde este ca la athos