MENIU

DOSAR HISTORIA. TOP 14 cele mai teribile experimente mortale din toate timpurile

TOP 14 cele mai teribile experimente mortale din toate timpurile

Dincolo de importanța modului individului de a se raporta la noţiunile de sacru şi profan, la lumea reală şi cea spirituală, moartea a îmbrăcat de-a lungul istoriei episoade pe care omenirea trebuie sa nu le mai repete. Vă prezentăm câteva secvenţe din istorie când moartea a fost pusă, voluntar, inconştient sau siluit, în numele ştiinţei.

 14. Acei minunați oameni cu aparatele lor de zbor

Au fost nenumărați bravii ”soldați” care au încercat să lupte împotriva buclucaşei gravitații. Înarmați cu cea mai puternică formă a încredere în propria invenție, toți s-au aruncat în gol, cu speranța că va merge, vor supraviețui. Dar nu a mers. Ismail ibn Hammad al-Jawhari a încercat să zboare cu aripi de lemn, Otto Lilienthal cu deltaplane, Franz Reichelt, croitor meseriaș, a încercat să fabrice prima parașută din lume. Și ca să-și asigure nemurirea, în orice eventualitate, Reichelt și-a filmat întreaga cascadorie. A sărit de pe Turnul Eiffel cu gândul că va pluti cu un costum din cârpe agațat de corp.

13. Marie Curie

Povestea faimoasei chimiste Marie Curie este învăluită într-o aură de romantism. Duce o muncă de pionierat și descoperă teoria radioactivității, elementele poloniu și radiu și conduce primele studii în utilizarea acestor descoperiri în tratarea cancerului. Câștigă Premiul Nobel pentru Fizică în 1903 și Nobelul pentru Chimie în 1911. Expunerea pe o perioadă îndelugată la radiații, fără a se știi despre efectele posibile adverse , a condus la moartea cercetătoarei din cauza anemiei aplazice. Nivelul radiațiilor a fost atât de ridicat, încât toate notele ei – până și cartea de bucate – au fost depozitate în cutii special căptușite, iar cei care le studiază trebuie să poarte echipament de protecție..

12. Jesse William Lazear

Febra galbenă, o boală originară din Africa, făcea ravagii în America secolelor XVIII-XIX. Abia în 1900, Lazear, cercetător la ”Ciuma americană”, a constatat că febra galbenă se transmite chiar și printr-o înțepătură de țânțar. Cercetător neobosit în combaterea bolilor, s-a hotărât să se expună chiar el, în secret, la înțepăturile țânțarilor infestați. Efectele bolii sunt terifiante – de la febră, dureri de cap, stări de amețeală până la lezuni hepatice, icter, dureri abdominale și sângerări. Evident că boala i-a fost fatală și lui Lazear.

11. MKULTRA

MKULTRA era operațiunea secretă a agenției americane CIA de a testa efectele și eficacitatea drogurilor psihoactive asupra oamenilor în momentul interogării. CIA a testat funcționalitatea LSD-ului și a altor droguri, în încercarea de a determina mecanisme de control al minții. S-a mers până la a contacta prostituate pe care le-au drogat, fără știrea lor, pentru a se observa cum afectează acidul participanții care nu colaborează. În urma acestor teste, au murit mai multe persoane, doar două sunt confirmate «oficial». Harold Blauer, un tenismen newyorkez, a murit după ce a fost injectat, fără știrea lui, cu o supradoză dintr-un derivat al mescalinei, MDA, în timpul unui tratament împotriva depresiei. Frank Olson, biochimist în armată, a fost expus la LSD în condiții neelucidate și, deși unii pretind că a fost omorât pentru că amenința că va face publică operațiunea, declarația oficială a fost că acesta s-a aruncat de la etajul 13 al unei clădiri.

10. Studiul malariei la penitenciarul din Stateville

În anii 1940, Armata și Departamentul de Stat, au hotărât să desfășoare, în cadrul unei închisori din Illinois, un studiu controlat al malariei, boala care a decimat milioane de oameni de-a lungul istorie. 441 de deținuți s-au înscris volunar în program, și au fost înțepați de țânțari infectați de câte zece ori, fiecare. Numai unul dintre ei a murit din cauza unui infarct. Dar ceea ce este demn de atenție în acest caz este că în timpul Tribunalului de la Nuremberg, apărarea nazistă a pretins că nu exista nicio diferență între experimentele din închisoare americană și experimentarea forțată din lagărele de concentrare. Așa se face că în această perioadă s-au pus bazele noțiunii de ”consimțământ informat”.

Continuarea pe historia.ro