Toate lucrurile cruciale pe care nu le știai despre plastic
Materialele plastice fac parte din viața noastră, ne înconjoară și ne îmbunătățesc nivelul de trai (sau ni-l strică), însă cu un preț scump. Iată mai jos o listă cu câteva lucruri pe care nu le știai despre plastic și cât este de periculos pentru omenire. Tocmai de aceea toate țările dezvoltate încearcă să scape de el și să treacă la ceva mult mai bun, mai eficient și mai puțin nociv.
O cantitate imensă de plastic nu este reciclată
Ireal de mult plastic din cantitatea totală care se află pe Pământ nu e reciclat, mai exact 91% din totalitatea plasticului nu este revalorificat pentru a putea fi folosit apoi în compoziția altor obiecte, potrivit unui articol MSN.
Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că miliarde de tone de plastic ar putea ajunge în mediu înconjurător și de acolo chiar și în corpul tău. Plasticul intră în corp prin alimentele pe care le consumăm, prin apa pe care o bem și prin multe alte surse.
Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în fiecare minut
Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume în fiecare minut, iar acest număr este prevăzut să crească cu încă 20% până în 2021 dacă nu acționăm, potrivit unui raport al The Guardian.
Același raport a arătat că mai mult de 480 de miliarde de sticle de băuturi din plastic au fost achiziționate în 2016 în întreaga lume, în creştere de la 300 de miliarde acum un deceniu.
Tote gunoaiele de plastic de pe Pământ cânătăresc mai mult decât un zgârâie-nori
O echipă de cercetători de la National Geographic au realizat un studiu în anul 2017, prin care au atras atenția că toate gunoaiele plastice din lume vor ajunge să cântărească de 35.000 de ori mai mult decât Empire State Building, cândva cea mai înaltă clădire din SUA.
Sute de specii de animale sunt în pericol din cauza plasticului
Viața unora dintre cele mai vulnerabile animale de pe planetă este amenințată de tonele de gunoaie din mări și oceane, afirmă oamenii de știință. Aproape 400 de specii marine, printre care păsări, țestoase, foci și balene, au înghițit sau au fost rănite, cel puțin o dată, de bucăți de plastic și de sticlă din apa oceanelor. Iar 67 dintre aceste specii sunt pe cale de dispariție, arată cel mai complex studiu în domeniu din ultimii 20 de ani.
Deșeurile plastice ar putea depăși numărul tuturor peștilor de pe Terra
„Până în 2050, cantitatea de plastic aruncată în oceane va ajunge până la 160 de milioane de tone și va însemna mai mult chiar decât totalul masei peștilor din mări și oceane. Economia mondială pierde anual miliarde de dolari din aruncarea plasticului", susțin cercetători de la World Economic Forum.