Sunetul care poate fierbe apa tocmai a fost creat și nu-i cum te aștepți
După cum știi, un sunet de o anumită frecvență poate sparge o sticlă, dar te-ai fi gândit vreodată că poate face și apa să fiarbă? Ei bine, cercetătorii au creat un sunet cu ajutorul căruia, în mod surprinzător, apa începe să fiarbă. Cum este posibil? În acest sens, oamenii de știință de la SLAC National Accelerator Laboratory de la Universitatea Stanford, au urmărit să afle cum undele de sunet de intensitate mare pot afecta materia biologică.
Astfel, au folosit un un laser cu raze X pentru a crea sunetul extrem de puternic. Iar rezultatul este un sunet sub apă atât de puternic încât poate vaporiza apa instant.
În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit un laser puternic pentru a lansa raze X către jeturi foarte subțiri de apă. Așa au descoperit că atunci când razele ating firul microscopic de apă, vaporizează instantaneu moleculele de apă.
Cel mai puternic sunet de sub apă din lume
Laserul pe care cercetătorii l-au folosit, se numește Linac Coherent Light Source și este un laser cu raze X extrem de puternic. Atât de puternic încât poate crea „găuri negre moleculare", iar asta nu e tot.
„În același timp, poate încălzi apa la 100.000 de grade Celsius în mai puțin de o milionime de milionime de secundă", potrivit Science Alert.
În pus, cercetătorii au mai descoperit un alt detaliu interesant despre sunet în cadrul experimentului. Se pare că o undă de șoc cilindrică s-a propagat de-a lungul jetului de apă.
„Presiunea inițială a acestor unde de șoc ar corespunde intensităților sonore extreme. Presiunea acustică rezultată în urma acestui experiment ar fi de aproximativ 270 de decibeli. Asta este mai puternic decât sunetul unei lansări de rachete", au declarat cerectătorii.
Cercetătorii spun că o astfel de intensitate ar putea efecte mult mai grave asupra noastră, pe lângă faptul că ne-ar sparge timpanele, ne-ar putea fi afectate și inimile sau plămânii.