Haioșele de casă, prăjiturile deosebite gătite tot mai rar
Prăjituri pregătite în Ardeal de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă, haioșele adevărate, după rețetă de casă, se găsesc tot mai rar. Haioșele devin cu totul și cu totul speciale când sunt gătite cu multă dragoste pentru prieteni, așa cum face Maria Magdalena Matei, referent în cadrul Centrului Cultural ''G.M. Zamfirescu'' din municipiul Satu Mare.
Pentru o porție se pune o jumătate de kg de făină, trei gălbenușuri de ou, trei linguri mari de smântână, aproximativ 100-150 ml sifon și o linguriță mică de sare. Se face un aluat elastic. Totodată, o jumătate de kg de osânză dată prin mașina de tocat carne se amestecă cu un sfert de kg de făină. După ce se prelucrează aluatul, mai este nevoie de 300 g de magiun sau 100 g nucă măcinată, scrie Agerpres.ro.
"Prepari într-un vas făină, ouă, smântână, sifon și puțină sare, într-un alt vas prepari osânza, dată prin mașina de tocat, cu făină. Iei aluatul, îl prelucrezi să fie elastic, nu foarte tare, dar nici foarte moale, îl întinzi, iei o treime din compoziția de osânză, ungi, împături, o lași la odihnă la rece aproximativ 40-50 de minute, după care faci iarăși aceeași operațiune de trei ori. Sunt gustoase, sățioase, se fac cu magiun, nucă măcinată. Am încercat și cu marțipan, cu dulceață de vișine, însă ceea ce a rămas în conștiința poporului este cea cu magiun de prune, pe care îl mai facem din când în când", a mai spus Maria.