MENIU

De ce sticlele de vin au capacitatea de 750 de ml? Care sunt cele mai fanteziste teorii și care este adevărul banal?

Istoria vinului se intersectează cu cea a culturii și științei

Faptul că sticlele de vin au o capacitatea atipică, de 750 de ml sau trei sferturi de litru, a alimentat de-a lungul timpului cele mai fanteziste sau amuzante teorii. Cum se întâmplă de regulă în astfel de situația, explicația reală este ceva mai banală, chiar dacă implică o cunoaștere mai aprofundată a istoriei în general și a unităților de măsură în special.

Cea mai frecventă nedumerire este legată de faptul că sticla de vin nu are o capacitate standard, cum ar fi un litru sau multiplu/subdiviziune mai uzuală.
 
De aici au apărut o serie de explicații amuzante legate de ce ar putea smnifica cei 750 de mililitri.
— Capacitatea pulmonară a unui sticlar;
— Consumul mediu în timpul unei mese;
— Cea mai bună capacitate de conservare a vinului;
— O ușurință de transport...
 
 
Explicația este însă una strict tehnică.
 
În secolul al XVIII-lea, principalii clienți ai viticultorilor francezi erau englezii, care foloseau ca unitate de măsură „galonul imperial” care corespundea exact la 4.54609 litri.
 
Pentru a simplifica transportul și socotelile legate de volmulu de vin, s-a decis ca butoaiele de vin să aibă o capacitate de 225 litri, adica exact 50 galoane, din care se turnau 300 sticle de 750 ml.
 
În acest fel, un galon corespundea la 6 sticle. De altfel, din același motiv cutiile de vin conțin în general 6 sau 12 sticle.
Mai multe articole despre:
sticle vin 750 ml explicatie capacitate volum