De ce nu ar trebui să bei cafea imediat după trezire. Sigur nu știai asta!
Unele persoane nu pot funcţiona bine dacă nu îşi încep ziua cu o ceaşcă de cafea. Însă, un specialist neurolog susţine că această băutură nu are efect maxim când este consumată la prima oră. Cafeaua este eficientă dacă este băută între orele 9.30 şi 11.00.
Potrivit dr. Steven Miller, neurolog la Universitatea de Ştiinţe Medicale din Maryland, cafeaua este bine să fie consumată atunci când nivelul de cortizol din organism este scăzut, deoarece cofeina interacţionează cu acest hormon.
În opinia specialistului, persoanele care-şi beau cafeaua atunci când nivelul de cortizol este crescut, adică între 8-9, dezvoltă toleranţă la cofeină, făcând-o mai puţin eficientă.
Nivelul cortizolului în organism este, de obicei, mare imediat ce o persoană se trezeşte din somn şi începe să scadă la aproximativ o oră după aceea.
Doctorul Miller susţine că în această perioada de scădere a nivelului de cortizol, o ceaşcă de cafea dă un impuls organismului, încurajând producţia de cortizol fără ca persoana respectivă să capete o rezistenţă la cofeină.
De asemenea, conform teoriei specialistului american, cafeaua trebuie evitată în jurul prânzului şi între orele 17.30 - 18.30, atunci când se înregistrează vârfuri ale nivelului de cortizol.
"Unul dintre principiile cheie ale farmacologiei este acela de a folosi un medicament atunci când este necesar. Altfel putem dezvolta toleranţă la acel produs, indiferent de doză administrată", a completat doctorul Miller.
Persoanele care beau cafea la prima oră a dimineţii vor constata că va fi necesar să o facă din ce în ce mai concentrată pentru a obţine efectul dorit.