De ce dorm caii în picioare? Secretul pe care puțini îl știu despre somnul cailor
Știm din cărți și din zicale populare că cei mai mulți cai dorm în picioare. Probabil puțină lume știe însă care este explicația științifică și, mai mult, că de fapt caii au neapărat nevoie și de odihnă la orizontală.
Reflexul cailor de a dormi în picioare este unul ancestral, de când trăiau în sălbăticie, iar prădătorii obișnuiau să atace noaptea. Unui animal de talie mare precum calul, dormitul în poziție culcată i-ar reduce aproape la zero șanse de reacție în cazul în care ar fi atacat de prădători nocturni, a explicat un specialist consultat de LiveScience.
Evident că un astfel de comportament a dus la apariția unor adaptări specifice la nivel anatomic. Când un cal intră în poziție de somn, mușchii picioarelor se relaxează, iar ligamentele și tendoanele autoblochează articulațiile genunchiului și gleznelor. Astfel, calul poate să rămână în picioare fără a-și obosi prea mult mușchii.
Pe de altă parte însă, caii nu-și pot satisface complet nevoia de odihnă doar cu somnul în picioare, așa că au nevoie de o perioadă în care să se întindă. „Caii își vor petrece cea mai mare parte a timpului dormind în picioare, dar nu pot atinge starea de somn profund în picioare”, a declarat Sarah Matlock, instructor senior pentru Live Science.
La oameni, absența acestei faze REM a somnului poate duce la apariția problemelor de concentrarea mentală și la un sistem imunitar slăbit, dar și la o creștere mai redusă a celulelor.
În mod asemănător, un cal are și el nevoie de cel puțin 25 de minute de somn profund pe zi, stare pe care o poate atinge doar culcat. Altfel, riscă să nu mai poată sta în picioare și să cadă in timpul diferitelor sarcini pe care le indeplinește.