MENIU

Război în Ucraina, ziua 992. Kremlinul vrea să recucerească regiunea Kursk. Aproximativ 50.000 de soldaţi ruşi şi nord-coreeni, pregătiţi de asalt - LIVE TEXT

Regiunea Kursk (Profimedia)

Ucraina a ajuns astăzi la ziua cu numărul 992 de conflict armat cu Rusia. Kremlinul a adunat o forţă mare de zeci de mii de oameni - inclusiv trupe nord-coreene sosite recent - pentru a efectua un asalt asupra poziţiilor ucrainene din regiunea rusă Kursk, aşteptat în zilele următoare, a declarat duminică un oficial american pentru CNN.Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că aproximativ 11 000 de soldaţi nord-coreeni se află în regiune, unde incursiunea militară de trei luni a Ucrainei pe teritoriul Rusiei a stagnat. New York Times a relatat, duminică, că aproximativ 50.000 de soldaţi ruşi şi nord-coreeni sunt pregătiţi să ia parte la asalt.

UPDATE 00.00 - Organizaţia pentru drepturile omului Memorial a declarat că reprimarea orchestrată în Rusia este subestimată, mii de ruşi şi ucraineni fiind încarceraţi în baza unor dosare motivate politic.

Serghei Davidis, şeful programului de ajutor pentru prizonieri politici al acestei organizaţii laureate a Premiului Nobel pentru Pace pe 2022 şi interzise în Rusia, a atras atenţia că aproximativ 7.000 de civili ucraineni se află în detenţia autorităţilor ruse.

De asemenea, Davidis a numărat câteva sute de dosare pentru „înaltă trădare” şi „sabotaj” deschise în Rusia după începerea invadării Ucrainei, în februarie 2022, şi alte câteva „mii” pentru refuzul de a lupta pe frontul ucrainean.

UPDATE 22:00 - Ce reprezintă și ce conține „planul baltic” al lui Donald Trump pentru Ucraina.

Administrația viitorului președinte american Donald Trump ar putea adopta o abordare similară cu „varianta baltică” în cazul teritoriilor ucrainene aflate sub ocupație rusă. Potrivit politologului american Adrian Karatnițchi, citat de „Ukrinform”, această soluție ar putea deveni un punct de referință pentru modul în care administrația Trump va gestiona conflictul cu Rusia.

Karatnițchi susține că Trump ar putea opta pentru o încetare a focului și încheierea războiului, având în vedere un „divorț de facto” între părți, fără a recunoaște oficial anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia. O astfel de abordare ar aduce aminte de politica SUA față de statele baltice în perioada ocupației sovietice (1940-1991), când Washingtonul a refuzat sistematic să accepte aceste teritorii ca parte a Uniunii Sovietice.

UPDATE 20.00 - „O chestiune de zile” până când rușii vor lansa un asalt în sud, afirmă armata ucraineană

Unități de infanterie ruseşti ar putea lansa atacuri terestre în regiunea Zaporojie din Ucraina în doar câteva zile, lovind pe un front din sud unde luptele au fost mai puțin active timp de luni de zile, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

UPDATE 18.00 - Zonele ucrainene în care Moscova a preluat controlul sunt rusificate și transformate din punct de vedere social și politic, scrie revista The Economist, care subliniază că acest lucru ar trebui să fie luat în calcul de administrația Trump, înainte de a forța o pace care să ofere Rusiei teritorii ucrainene.

UPDATE 16:05 - UE i-a livrat Ucrainei cel puţin 980.000 de obuze, declară şeful diplomaţiei europene

Uniunea Europeană i-a livrat Ucrainei cel puţin 980.000 de obuze pentru războiul contra Rusiei şi intenţionează să depăşească pragul de 1 milion până la finalul acestui an, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.

Iniţial UE şi-a stabilit ţinta de a livra 1 milion de obuze de artilerie calibru 155 mm până în martie 2024, dar ulterior oficialităţi europene au afirmat că obiectivul nu poate fi atins din cauza capacităţii insuficiente de producţie.

\"\"Ştiu că ne-am angajat să atingem acest nivel în primăvară şi am eşuat. Dar putem atinge nivelul până la finalul anului\"\", a declarat Borrell pentru publicaţia ucraineană European Pravda.

UPDATE 15:10 - Germania avertizeaza: iarna si transferul de putere din SUA ar ajuta Rusia

Ministrul german de Externe a avertizat luni împotriva riscului ca Vladimir Putin să profite de perioada de tranziție din Statele Unite pentru a obține avantaje în Ucraina, făcând apel la europeni și la Berlin să își sporească ajutorul fără întârziere.

„Nu avem timp să așteptăm primăvara” când „cum este perioada de tranziție pe care Putin a așteptat-o întotdeauna în ceea ce privește rezultatul alegerilor din Statele Unite“, a declarat Annalena Baerbock într-o conferință la Berlin.

Mesajul se adresează atât statelor membre ale UE în mod colectiv, cât și Germaniei, unde persistă incertitudinea cu privire la data inevitabilelor alegeri anticipate în urma ruperii coaliției lui Olaf Scholz, săptămâna trecută.

Tot ceea ce Europa poate oferi în sprijinul Ucrainei „trebuie mobilizat acum”, a spus Baerbock , subliniind necesitatea de a consolida apărarea aeriană a țării, care se află într-o „fază decisivă” a războiului. (AFP).

UPDATE 12:00  Serviciile de securitate ruse au afirmat că au dejucat o încercare ucraineană de a deturna un elicopter militar rus 

Serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat luni că au dejucat o încercare ucraineană de a deturna un elicopter militar rus prin recrutarea unui pilot.

Elicopterul era „un elicopter de război electronic Mi-8MTPR-1 al Forțelor aerospațiale ruse”, a transmis FSB într-un comunicat, adăugând că „agenți ai serviciilor de informații militare ucrainene au încercat să recruteze un pilot militar rus pentru a deturna această aeronavă către o zonă controlată de forțele armate ucrainene”.

UPDATE 10:20 - Ministrul britanic la apărării, John Healey, a declarat luni că se așteaptă ca Statele Unite să rămână alături de aliați în sprijinul pentru Ucraina pentru atât timp cât este nevoie.

Întrebat dacă sprijinul pentru Ucraina a scăzut de când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina, Healey a declarat la Sky News: „În ce-l privește pe președintele Trump, el înțelege că o țară are parte de securitate prin putere, așa cum este cazul alianțelor precum NATO”.

„Și mă aștept ca SUA să rămână alături de alianți precum Regatul Unit, sprijinind Ucraina pentru atât timp cât este nevoie pentru a înfrânge invazia lui Putin”, a spus el.

UPDATE 9:45 Rusia a lansat zeci de atacuri aeriene în timpul nopții

Rusia a lansat peste noapte de pe teritoriul său 74 de Shahed și alte drone, plus două rachete ghidate X-59/69 din regiunea ocupată Zaporojie, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

Sursa citată a indicat faptul că cele două rachete și 39 de drone fuseseră doborâte în nouă regiuni ucrainene, inclusiv în zona capitalei Kiev.

Alte 30 de drone „s-au pierdut” în diferite regiuni ucrainene, iar trei au zburat spre Belarus sau zone ocupate de forțele ruse.

 

UPDATE 6:50 - Cinci persoane au murit în urma atacurilor Rusiei în sudul Ucrainei, anunţă guvernatorii regionali

Atacurile aeriene ruseşti au provocat în cursul nopţii moartea a cel puţin cinci persoane, rănirea altor 19, între care cinci copii, şi incendierea mai multor clădiri în sudul Ucrainei, au anunţat luni guvernatorii regionali, potrivit Reuters.

UPDATE 5:20 - Statele Unite vor cheltui restul de şase miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte ca Donald Trump să îşi preia mandatul, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, avertizând împotriva riscurilor de încetare a sprijinului american pentru Kiev, transmite France Presse.

Dosarele de politică externă se vor afla pe ordinea de zi atunci când Joe Biden şi Donald Trump se vor întâlni miercuri în Biroul Oval pentru a începe transferul de putere.

Preşedintele în exerciţiu va avea ocazia să îi explice preşedintelui ales cum vede lucrurile, care este stadiul lor şi să discute cu el despre modul în care intenţionează să abordeze aceste chestiuni atunci când va prelua funcţia, a declarat duminică Jake Sullivan pentru postul american de televiziune CBS.

Joe Biden a preluat conducerea unei coaliţii internaţionale de sprijinire a Ucrainei, care se află într-un moment crucial după victoriile militare ruseşti şi o lipsă de soldaţi.

Unul dintre obiectivele administraţiei sale în lunile rămase este să "pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pe câmpul de luptă, astfel încât să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor", a explicat Jake Sullivan.

La rândul său, Donald Trump a reiterat că ar putea pune capăt războiului "într-o zi", fără a detalia vreodată cum ar proceda, dar probabil în cadrul unui acord care ar impune Kievului să cedeze Moscovei o parte din teritoriul său.

Kremlinul a comunicat duminica aceasta că republicanul a trimis "semnale pozitive" în timpul campaniei cu privire la conflict, deoarece a vorbit despre o posibilă "pace" şi nu a arătat "dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei".