MENIU

Cu ce să stropești cozonacii după ce i-ai scos din cuptor! Secretul dezvăluit de chef Cătălin Scărlătescu

Cozonac/ Imagine de arhivă

Crăciunul aduce cu el nu doar magia sărbătorilor, ci și aroma inconfundabilă a cozonacilor proaspăt făcuți. Pentru a avea un gust și mai delicios trebuia să îi stropești cu acest ingredient!

Cu ce să stropești cozonacii după ce i-ai scos din cuptor!

După ce cozonacii sunt gata îi poți stropi cu un sirop preparat din apă, zahăr și esență de vanilie sau alte arome preferate. Asigură-te că acoperi uniform suprafața cozonacilor. Siropul va pătrunde în interiorul acestora, conferindu-le o textură suculentă și un gust deosebit. Poți folosi și alte arome delicioase precum esența de migdale sau de portocale în funcție de preferințele tale.

Cozonacul minune al lui chef Cătălin Scărlătescu

Secretul cozonacului perfect stă în prospețimea şi proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate, obții preparate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât arta gătitului”, a spus chef Cătălin Scărlătescu. 

Ingrediente: 1 kg faină, 250 g zahăr, 450 ml lapte, 5 ouă proaspete, 1 păstaie vanilie, 60 g drojdie, 300 g unt, 500 g nuca, 200 g rahat, 150 g ciocolată de calitate, 30 g portocală confiată, 30 g coajă de lămâie rasă. 

Mod de preparare

Se începe prin a amesteca drojdia cu 100 ml de lapte, un strop de zahăr și trei linguri de făină, lăsând compoziția să crească până când își dublează volumul. Într-un alt vas, laptele este fiert împreună cu zahărul și o pastaie de vanilie, apoi se amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Gălbenușurile sunt bătute cu un praf de sare, iar făina este adăugată treptat, alternând cu laptele, amestecând bine. Se adaugă zahărul topit și untul, coaja de portocală și portocala confiată, precum și coaja de lămâie.

Aluatul rezultat este frământat intens până când devine aerat, consistent și elastic. Compoziția astfel obținută se lasă la dospit timp de aproximativ o oră.

O bucată de aluat este apoi întinsă subțire, iar peste ea se răspândește crema de nuci cu ciocolată și rahat, urmând a se rula. Rulada rezultată este tăiată pe lungime, iar cele două părți astfel obținute sunt împletite și unse cu un amestec de ou și puțin zahăr. Cozonacul se așează într-o formă tapetată anterior cu unt și făină, lăsându-l să crească aproximativ două ore. Când aluatul și-a dublat volumul, tava este introdusă în cuptor și coace timp de aproximativ 45 de minute până la o oră.

Sursă text: Click.ro