FRESH REFRESH. Cea mai sănătoasă reţetă de piftie. Alternativa la reţeta tradiţională
Masa de sărbători cere, prin tradiţie, şi o porţie de piftie! Pentru cei care vor să mânânce mai sănătos, fără produse grase din carne, există variante! Alexandra Păcuraru ne prezintă astăzi o alternativă la piftia tradiţională!
Aspicul este un jeleu asociat cu mesele de Crăciun! Bogat ornamentat acesta este un mod economic de a prepara o mâncare gustoasă şi de a păstra tradiţia! Aspicul nu mai este demult bazat doar pe cartilaje, ligamente, tendoane, oase de viţel sau porc! Specialiştii în diete vegan intervievaţi de noi spun că puteţi uita de fierturile bogate în aşa-numitele grăsimi rele în favoarea unui gust la fel de revigorant, dar mult mai sănătos!
Puteţi cumpăra, de exemplu, gelatina vegetariană! Un astfel de produs poate fi agar-agar, un jeleu organic obţinut dintr-o serie de alge marine roşii numite agarofite conform bazei de date wikipedia. Agar-agar este extras di alge prin fierbere şi solidificare la 32-40 de grade Celsius, arată precum o iarbă uscată şi fărâmiţată. Puteţi selecta orice legume doriţi pentru pentru apsic!
Noi vă sugerăm dovlecei, pentru fibre şi calorii puţine, morcovi, pentru proprietăţile lor detoxifiante, ardei gras, ţelină, ceapă pentru menţinerea inimii sănătoase sau rădăcină de pătrunjel, pentru oase rezistente. Mai puteţi adăuga şi mazare, pentru controlul digestiei, sau ciuperci, pentru aportul de proteine vegetale. Legumele se fierb, iar în apa lor puteţi pune şi foi de dafin, sare şi piper după gust. Legumele se strecoară, iar supa obţinută se lasă la răcit. Gelatina şi usturoi, tot după gust, se adaugă în această zeamă. Lichidul se toarnă, la final, peste legume. Platoul se lasă la frigider până a doua zi. Specialiştii spun că unele legume îşi pot pierde chiar şi 50% din nutrienţi prin procesul de fierbere. Chiar şi aşa ele rămân sănătoase. Aspicul obţinut vă aduce la masa de sărbători vitamine şi fibre alimentare care vor elimina excesul de colesterol şi substanţele toxice din organism.