Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Somnul nu este un lux, ci o necesitate biologică esențială. Odihna adecvată nu influențează doar nivelul de energie zilnic, ci și sănătatea pe termen lung. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu recent realizat de Universitatea Medicală Wenzhou (China) și publicat în prestigiosul jurnal BMC Public Health. De asemenea, cercetarea pune accent și pe cinci factori cheie pentru o îmbătrânire sănătoasă.
Importanța somnului pentru o îmbătrânire armonioasă și sănătoasă
Un somn de peste șapte ore pe noapte este asociat cu o longevitate crescută și un proces de îmbătrânire sănătos. Pe de altă parte, atât lipsa somnului, cât și excesul de odihnă pot avea consecințe negative, de la declin cognitiv până la creșterea riscului de mortalitate.
Adevărul este că, în timpul somnului, creierul și corpul îndeplinesc funcții esențiale. Tensiunea arterială, temperatura corpului și secreția hormonală sunt reglate, în timp ce neurotoxinele sunt eliminate din creier, iar celulele deteriorate sunt reparate.
Acest proces întărește, de asemenea, sistemul imunitar și consolidează memoria. Lipsirea corpului de aceste ore esențiale de regenerare poate deteriora atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală, afectând de la reflexe până la capacitatea de a gestiona emoțiile. Conceptul de „îmbătrânire de succes”, definit în studiul menționat anterior, include absența bolilor cronice, o bună condiție fizică și mentală, precum și o funcție cognitivă ridicată.
Citește continuarea aici.