MENIU

Ce se dă nașilor la tăierea moțului? Care este diferenta între tradiții și superstiții

Cum facem diferența intre tradiție și superstiție

În România, majoritatea persoanelor păstrează obiceiul relației între nași și fini, însă tradițiile și regulile bisericești sunt tot mai afectate de superstițiile apărute în ultimele decenii. Așadar, ce ar trebuie să oferim nașilor, la tăierea moțului?

În multe zone din țară, atunci când copilul împlinește vârsta de 1 an, se sărbătorește și tăierea în cazul baieților, sau ruperea turtei, în cazul fetelor. Una dintre elementele centrale ale acestei tradiții este legătura specială dintre copil și nașii săi, care joacă un rol important în dezvoltarea spirituală și socială a finului, scrie BZI.

Tradiția spune că moțul trebuie tăiat de către nași, care sunt aleși încă de la botezul copilului și care au responsabilitatea de a-l îndrumuda și a-l sprijini pe tot parcursul vieții. Tăierea moțului are loc, de obicei, în cadrul unei petreceri festive, la care participă familia, nașii și alți oaspeți apropiați.

Nașii sunt cei care taie moțul copilului, rostind cuvinte de binecuvântare și urări de sănătate, fericire și prosperitate. Se crede că această acțiune simbolică transferă o parte din înțelepciunea și puterea nașilor către copil, ajutându-l să crească armonios și să față provocărilor vieții.

După tăierea moțului, șuvița de păr este păstrată ca o amintire prețioasă și este adesea împletită și legată cu o panglică colorată. Unele familii aleg să păstreze moțul într-o cutiuță specială sau să îl pună într-o ramă, alături de o fotografie a copilului, fiind și asta o variantă de cadou ce se dă nașilor la tăierea moțului.

Mai multe articole despre:
nas fini botez taiere mot