MENIU

Când expiră de fapt ouăle, brânza, laptele și carnea. Tot ce ai știut până acum este greșit

Când expiră ouăle

Există 3 tipuri de produse care se pot consuma în siguranţă chiar şi după expirarea termenului de valabilitate, cu o durată mai mare sau mai mică, în funcţie de metoda de conservare: proaspete (câteva zile în plus), congelate (câteva săptămâni sau luni în plus) şi conservate sau uscate (luni sau chiar ani în plus).

Laptele

Cei care au copilărit la ţară ştiu un adevăr simplu: laptele se strică când se strică:) Laptele proaspăt (nu U.H.T.) sau dulce are o valabilitate redusă, de doar câteva zile, însă se poate folosi câteva zile şi după expirarea termenului de valabilitate, dacă a fost păstrat nedeschis în ambalajul original.

Pentru a verifica dacă laptele este apt pentru consum, încălziţi o lingură de lapte deasupra unei flăcări (aragaz, brichetă, lumânare). Dacă nu se brânzeşte (separă), laptele se poate consuma. Mai mult, îi puteţi prelungi valabilitatea şi mai mult dacă îl fierbeţi.

Ouăle

Greu de crezut că ouăle care sunt atât de sensibile pot să fie consumate în siguranţă şi după expirarea termenului de valabilitate care este de 30 de zile. Cu toate acestea ele pot să fie bune chiar şi două săptămâni după acest termen dacă sunt intacte şi au fost păstrate la rece.

Pentru a verifica dacă sunt apte pentru consum scufundaţi-le într-un vas transparent (un pahar, de exemplu) cu apă rece. Dacă se scufundă se pot folosi în continuare. Dacă se ridică de pe fundul vasului, aruncaţi-le.

Carnea

Valabilitatea cărnii proaspete este un subiect sensibil. În general carnea rezistă puţin după data de expirare. Mai mult dacă a fost ambalată în vid şi păstrată la rece.

 

Mai multe articole despre:
carne lapte branza termen de expirare traieste ieftin