MENIU

Vladimir Putin, nouă ameninţare pentru Europa. România, vizată?

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a aprobat planul privind crearea unei baze aeriene în Belarus. Anunţul vine într-un moment de tensiuni între Moscova şi Occident, pe tema implicării Rusiei în conflictul din Ucraina şi a desfăşurării de trupe şi echipamente ruse în Siria.

Viitorul acord urmează să fie convenit cu autorităţile de la Minsk pe linia ministerelor Apărării şi de Externe cu menţiunea că baza aeriană va eficientiza controlul graniţelor Uniunii Rusia - Belarus.

Se subliniază faptul că noua infrastructură militară va fi capabilă "să contracareze orice atac din partea unor formaţiuni teroriste internaţionale".

La baza aeriană, care cel mai probabil va fi amplasată la Bobruisk, urmează să fie staţionate avioane de vânătoare Suhoi 27.

În Belarus, Rusia mai are deja două unităţi militare: un centru de comunicaţii pentru submarine şi o staţie radar.

Recent, premierul Dimitrii Medvedev preciza că Moscova intentionează să deshidă baze aeriene şi în alte state cu care Rusia are încheiate alianţe militare, similare celor din Armenia şi Kârgâzstan.

Experţii în domeniu sunt convinşi că Moscova doreşte ca Republica Belarus să rămână în continuare în sfera de influenţă a Rusiei.

Oficial, autorităţile de la Minsk nu comentează noile planuri ale Moscovei cel mai probabil din considerente electorale.

Peste mai puţin de o lună, în Belarus au loc alegeri prezidenţiale, iar o poziţie fermă şi favorabilă din partea lui Lukashenko ar fi speculată de opoziţie, care l-ar cataloga pe actualul lider de la Minsk drept un vasal al Rusiei.

Sursa: ştiri.tvr.ro.

Mai multe articole despre:
Minsk TVR Vladimir Putin bază aeriană suhoi 27