Variantă surpriză pentru șefia Comisiei Europene
Cancelarul german Angela Merkel a întrebat Franţa dacă doreşte să o propună pe directoarrea Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde pentru funcţia de preşedintă a Comisiei Europene (CE), au declarat două surse la curent cu discuţia, relatează Reuters în pagina electronică.
Potrivit agenţiei, Merkel, cel mai puternic lider politic din Europa, a adresat această întrebare preşedintelui francez Francois Hollande într-o conversaţie privată, după alegerile europene, marcate de un vot de protest din partea opozanţilor UE.
"Merkel a discutat acest lucru în privat cu Hollande, care nu a adoptat o poziţie definitivă, dar care a spus că el crede că nu ar fi o idee bună ca Europa să piardă postul de la FMI", a declarat una dintre sursele citate de Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert a declarat pentru Reuters, la Berlin, că informaţia este eronată.
Merkel şi-a reafirmat luni susţinerea faţă de fostul premier al Luxemburgului Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la funcţie şi primul pe lista formaţiunii. Partidul de centru-dreapta s-a clasat primul după scrutin, dar nu a obţinut o majoritate.
Statele nealiniate au ameninţat că vor să pună capăt aranjamentului mai vechi prin care europenii primesc conducerea FMI, iar americanii pe cea a Băncii Mondiale (BM).
Altă sursă franceză a declarat că nu există nicio modalitate prin care preşedintele socialist francez - aflat sub presiunea Frontului Naţional (FN, extremă dreapta), care a câştigat alegerile europene în Franţa, şi a aripii de stânga din partidul său - să susţină o candidatură dinspre centru-dreapta pentru un post-cheie la nivelul UE.
Christine Lagarde, în vârstă de 58 de ani, a fost ministrul de Finanţe al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, după care a preluat conducerea FMI în plină criză a datoriilor în zona euro, în 2011, în locul lui Dominique Strauss-Kahn, în urma scandalului în care politicianul francez de stânga a fost implicat. Mandatul ei la FMI se încheie în 2016. Lagarde este considerată de către Merkel şi ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble un promotor al compromisului.
Un purtător de cuvânt al FMI, Conny Lotze, a declarat, la Washington, că, "aşa cum a spus în mod repetat doamna Lagarde, ea se concentrează asupra activităţii sale la FMI şi intenţionează să-şi ducă mandatul la capăt".