SURSE: Ministrul austriac de Interne, invitat în România. Bucureștiul face lobby masiv pentru aderarea la spațiul Schengen: care ar putea fi noua STRATEGIE
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, ar putea veni în România în următoarele două luni! Potrivit unor surse politice, oficialul a fost invitat chiar de ministrul de Interne, Lucian Bode. Invitația vine însă cu o condiție: dacă vine în România, austriacul trebuie să vină cu vești bune și să anunțe că Austria sprijină aderarea țării noastre la spațiul Schengen până la finalul anului.
Sursele Realitatea PLUS spun că a fost deja făcută această invitație pentru ca ministrul de Interne al Austriei să vină în țara noastră. Rămâne de văzut dacă oficialul de la Viena va da curs invitației autorităților de la București.
Cert este că avem în continuare probleme cu mai multe țări, inclusiv cu Olanda, care nu s-a răzgândit în privința Bulgariei, fapt ce ne afectează și pe noi, deoarece suntem luați "la pachet" cu țara vecină privind accesul în spațiul comunitar.
În context, reamintim că Olanda a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Țările de Jos și-au motivat votul din 8 decembrie, de la Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne), prin faptul că nu sunt de acord cu intrarea Bulgariei în Schengen, cele două state fiind cuplate în prima variantă de vot.
Nici Suedia, potrivit surselor Realitatea PLUS, nu și-ar dori ca Bulgaria să intre în spațiul Schengen. Aceleași surse spun că este mai plauzibil să ne decuplăm de Bulgaria decât să obținem un vot pozitiv împreună. Este, deci, luată în calcul și această variantă.
În prezent, autoritățile române lucrează în continuare pentru creșterea siguranței la graniță.
Până în prezent, România deja a cheltuit un miliard de euro pentru a ne asigura aderarea la spațiul Schengen, însă nu avem nici până în prezent o certitudine că vom reuși să facem acest lucru anul acesta.
De altfel, sursele citate susțin că sunt slabe șanse ca Austria să dea un vot pozitiv având în vedere că are din nou alegeri în lunile aprilie și septembrie.
Reamintim că la ultimul Consiliu JAI în care aderarea țării noastre s-a aflat a pe ordinea de zi am avut parte de un vot negativ, votul fiind văzut ca fiind unul politic.
Ministrul român de Interne se pregătește acum să plece spre Bruxelles pentru că, începând din 9 martie, are loc un nou Consiliu JAI. De această dată însă aderarea României nu se află pe ordinea de zi.