MENIU

Summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără nicio perspectivă de pace

Fiecare tabără a fost mai preocupată de ideea sa pentru a o asculta pe cealaltă

Liderii arabi au condamnat, sâmbătă, la summit-ul de la Cairo, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor, comentează Reuters, conform news.ro.

Egiptul, care a convocat întâlnirea şi a găzduit-o, a spus că a sperat că participanţii vor face un apel la pace şi vor relua eforturile de rezolvare a problemei palestiniene de decenii, aceea a existenţei unui stat.

 

Întâlnirea s-a încheiat fără ca liderii şi miniştrii de Externe să convină asupra unei declaraţii comune, la două săptămâni de la un conflict care a ucis mii de oameni şi a determinat o catastrofă umanitară în enclava blocată Gaza unde trăiesc 2,3 milioane de oameni.

 

Diplomaţii prezenţi la discuţii nu au fost optimişti în ceea ce priveşte o soluîie, Israelul pregătind o invazie terestră în Gaza, menită să distrugă gruparea militantă palestiniană Hamas, al cărei atac din 7 octombrie s-a soldat cu moartea a 1.400 de oameni.

În timp ce statele arabe şi musulmane au cerut încetarea imediată a ofensivei Israelului, ţările occidentale au invocat în cea mai mare parte obiective mai modeste, cum ar fi ajutorul umanitar pentru civili.

 

Franţa a cerut un coridor umanitar în Gaza despre care a spus că ar putea duce la o încetare a focului. Marea Britanie şi Germania au cerut doar ca armata israeliană să dea dovadă de reţinere, iar Italia a spus că este important să se evite escaladarea.

 

Statele Unite ale Americii, cel mai apropiat aliat al Israelului şi un jucător vital în toate eforturile de pace din trecut în regiune, au trimis doar însărcinatul cu afaceri de la Cairo, care nu s-a adresat public la întâlnire.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că principalul obiectiv al summitului este „să ne ascultăm reciproc”.

 

Cu toate acestea, „înţelegem că trebuie să lucrăm mai mult împreună” asupra mai multor probleme, inclusiv situaţia umanitară, evitarea unei escaladări regionale şi un proces de pace palestiniano-israelian, a adăugat el.

 

Israelul a promis că va şterge „de pe suprafaţa pământului” gruparea militantă Hamas, susţinută de Iran, din cauza atacului şoc din 7 octombrie, cel mai sângeros atac al militantilor palestinieni din istoria de 75 de ani a Israelului. De asemenea, a susşinut că le-a spus palestinienilor să se deplaseze spre sud în Gaza pentru propria lor siguranţă, deşi fâşia de coastă are doar 45 km lungime şi atacurile aeriene israeliene au lovit şi sudul, precizează Reuters.

Mai multe articole despre:
summitul de la Cairo pace israel gaza hamas