Situaţia dramatică: peste 5.000 de femei însărcinate din Columbia, infectate cu virusul Zika
Peste 5.000 de femei însărcinate sunt infectate cu virusul Zika, din totalul de 31.555 de cazuri din Columbia, a anunţat, sâmbătă, Institutul Naţional de Sănătate din ţară, în condiţiile în care virusul se răspândeşte din ce în ce mai repede în America, informează agenţia de presă Reuters.
Din totalul celor 31.555 de cazuri de infectare cu virusul Zika din Columbia, 5.013 sunt femei însărcinate. Virusul Zika, depistat în peste 30 de ţări, ar fi responsabil de unele malformaţii cu care se nasc copiii precum microencefalia şi de sindromul Guillain-Barre care cauzează dereglări neurologice.
Numărul cazurilor de infectare cu virusul Zika a crescut cu 23% faţă de săptămâna trecută, în timp ce numărul femeilor însărcinate afectate cu 57,8%, relatează Mediafax.
Brazilia, cea mai afectată ţară de acest virus care se transmite prin înţepătura ţânţarilor Aedes, investighează posibila legătură dintre Zika şi cele 4.300 de cazuri posibile de microencefalie în ţară, dintre care doar 460 au fost confirmate. Doar în 41 dintre acestea au fost găsite urme ale infectării cu Zika, fără ca cercetătorii să poată demonstra existenţa unei legături clară între cele două maladii.
Până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri de microencefalie cauzate de virusul Zika în ţară, potrivit guvernului columbian.
Noi descoperiri privind virusul Zika. Ce rol joaca acesta în cazurile de microcefalie la bebeluși
Nu există vaccin sau tratament pentru combaterea virusului, care cauzează strări de febră moderată, iritaţii şi ochi roşii. Aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi nu prezintă simptome.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din Columbia, 29,7% dintre femeile însărcinate infectate cu Zika locuiesc în provincia Norte de Santander, din apropierea frontierei estice cu Venezuela, care se confruntă cu acest virus.
Guvernul a anunţat că femeile însărcinate afectate de virusul Zika au acces restricţionat la servicii care efectuează operaţii de avort, recomandând întârzierea sarcinii cu şase până la opt luni. Trei decese au fost înregistrate în Columbia pe fondul complicaţiilor apărute din cauza infectării cu virusul Zika.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală globală pe 1 februarie pe fondul unei posibile legături cu microencefalia.