MENIU

Scene dramatice în Grecia: discuţii aprinse în Parlament, proteste violente în stradă

Soarta Greciei a fost decisă în noaptea de miercuri spre joi, în Parlamentul de la Atena. După dezbateri tensionate, principalele condiţii economice stabilite de Guvernul Alexis Tsipras cu liderii Eurogrupului au fost aprobate. În favoarea acordului cu Eurogrupul au votat 229 de parlamentari, iar 64 s-au pronunţat împotrivă. Şase deputaţi s-au abţinut de la vot, iar unul a lipsit. În timp ce parlamentarii dezbăteau, peste 13 mii de persoane protestau în Piaţa Syntagma. Miniştrii de Finanţe din zona euro urmează să discute în această dimineaţă, prin teleconferinţă, despre criza din Grecia.

Preţ de câteva ore, parlamentarii greci au dezbătut aprins noul acord cu creditorii.

Preşedintele Parlamentului elen a părăsit dezbaterile după ce a afirmat că acordul de salvare reprezintă "o lovitură de stat, o crimă împotriva umanităţii şi un genocid social".

Nici ministrul grec al Economiei nu consideră că acordul încheiat cu creditorii este unul bun, însă, în opinia sa, va stabiliza sectorul bancar elen.

În timpul discuţiilor, noul ministru de Finanţe al Greciei a recunoscut că nu ştie dacă a făcut un lucru bun fiind de acord cu planul de reforme convenit cu Eurogrupul. Acesta a spus că ziua de luni a fost cea mai dificilă din viaţa sa, iar decizia îl va marca pentru tot restul vieţii.

La rândul său, premierul Alexis Tsipras a spus că "noaptea acordului a fost una rea pentru Europa", dar a menţionat că îşi asumă responsabilitatea pentru orice eroare şi omisiune şi a precizat că este responabilitatea sa că a semnat un text în care nu crede.

În vreme ce Tsipras se plângea că a fost nevoit să negocieze cu cuţitul la gât, în ţară protestele deveneau tot mai violente. Pe străzile Atenei s-au auzit mai multe explozii, iar o dubă a presei a fost incendiată. La ora 21:30 în faţa Parlamentului erau deja mai bine de 12.500 de protestatari.

Potrivit presei internaţionale, manifestanţii au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar poliţiştii au răspuns cu gaze lacrimogene. Un protestatar a declarat pentru The Telegraph că oamenii au aruncat cu apă peste poliţişti doar pentru a face atmosfera mai animată, dar când aceştia au reacţionat, protestatarii au început să arunce cu cocktailuri Molotov.

Imediat după ora 1:30, Parlamentul grec a început să voteze. Puţin înainte de ora două, acordul semnat la Bruxelles cu creditorii internaţionali a fost aprobat. 229 parlamentari s-au pronunţat pentru şi 64 împotrivă. Printre aceştia au fost şi 39 de parlamentari ai Syriza, partidul lui Alexis Tsipras.

Mai multe articole despre:
Grecia vot in Parlament dezbateri tensionate