MENIU

Rusia denunţă consolidarea capabilităţilor NATO, ameninţând cu măsuri simetrice

Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru Alianţa Nord-Atlantică, afirmă Mihail Ulianov, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, denunţând consolidarea prezenţei militare NATO în Europa de Est şi avertizând că Moscova intenţionează să adopte măsuri simetrice.

"Rusia nu reprezintă o ameninţare de tip real pentru statele NATO", a declarat Mihail Ulianov, director pentru Neproliferare şi Controlul armamentului în cadrul Ministerului rus de Externe.

"Faptul că NATO are fobii ridicole privind frontierele nu este problema noastră", a subliniat Ulianov, citat de site-ul agenţiei Tass, denunţând consolidarea capacităţilor NATO în Europa.

"Sunt încrezător că Ministerul rus al Apărării va reacţiona în mod adecvat la orice modificare a configuraţiei politico-militare în Europa. Dacă NATO îşi consolideză capacităţile, trebuie aşteptate măsuri similare din partea noastră. Oricum, aceasta nu este o soluţie prea promiţătoare...", a spus oficialul rus.

Alianţa Nord-Atlantică a decis suplimentarea prezenţei militare în zona Mării Negre, inclusiv prin staţionarea unor avioane de recunoaştere Awacs în România, Bulgaria şi Turcia, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, conform agenţiei italiene Nova.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declaraţii cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, desfăşurată la Bruxelles.

"Am suplimentat prezenţa navală, dar avem şi avioane dotate cu aparatură Awacs (n.red. - sisteme aeriene de avertizare şi control) în România, Bulgaria şi Turcia", a explicat Stoltenberg. "Ţările NATO colaborează şi cu Georgia. Cooperarea cu această ţară este importantă inclusiv pe fondul provocărilor din regiunea Mării Negre", a subliniat Stoltenberg, referindu-se la criza cu Rusia.

Înaintea reuniunii, Jens Stoltenberg semnalase că NATO intenţionează suplimentarea capabilităţilor colective pe flancul estic. Secretarul general NATO a promis onorarea angajamentului de a oferi asistenţă Georgiei în vederea integrării în Alianţa Nord-Atlantică. De asemenea, Stoltenberg s-a pronunţat în favoarea găsirii unei soluţii politice la conflictul din Siria.

Relaţiile dintre NATO şi Rusia sunt tensionate din martie 2014, după anexarea regiunii Crimeea şi pe fondul ingerinţelor ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. În acest context, Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat în ultimii ani capacităţile militare în Europa de Est, inclusiv prin construirea unor sisteme antibalistice în România şi Polonia.

Mai multe articole despre:
0 Rusia România NATO ameninţări