MENIU

Reacţia lui Manuel Valls, în cazul telefonelor ce ar fi fost spionate de serviciile israeliene

Cabinetul premierului francez Manuel Valls contesta informatiile difuzate de publicatia "l'Express" despre faptul ca delegatia condusa de acesta si-ar fi lasat telefoanele mobile in custodia serviciilor secrete israeliene inaintea unei intalniri cu Benjamin Netanyahu la sfarsitul lunii mai la Tel Aviv, a relatat la sfarsitul saptamanii trecute Le Nouvel Observateur, scrie Hotnews.

"In niciun caz, delegatia nu a dat telefoanele serviciilor secrete israeliene", asigura Sebastien Gros, seful de cabinetului al premierului Manuel Valls.

"Telefoanele - toate securizate - au fost predate politistilor francezi", adauga el. "L'Express" relatase anterior ca inainte de intalnirea cu omologul sau israelian pentru a discuta despre relansarea procesului de pace cu palestinienii, Manuel Valls si anturajul sau ar fi trebuit sa predea gazdelor telefoanele mobile. Dupa vizita, mai multe aparate prezentau "anomalii", iar unul chiar ar fi devenit nefunctional, trezind suspiciunea unei piratari a telefoanelor pentru recuperare de date.

Versiunea a fost dezmintita de guvernul francez.

"La fel ca in cursul altor numeroase intalniri importante cu lideri straini, telefoanele delegatiei au fost lasate inainte de dejunul cu Netanyahu, insa politistilor francezi", a reiterat seful de cabinet al lui Valls. "Noi nu suntem total lipsiti de bun simt", remarca acesta. El a confirmat ca unul dintre telefoane devenise nefunctional si a fost predat Agentiei nationale (franceze) a securitatii sistemelor de informatii (ANSSI) pentru ancheta.

Totusi, a fost vorba de o defectiune sau de o eroare si "aparent nimic nu indica o tentativa de intruziune", precizeaza Gros. Sebastien Gros a fost de acord ca serviciile secrete bine echipate - precum cele din Israel al caror buget anual este estimat la 1,8 miliarde de euro - nu au nevoie sa dispuna de un telefon mobil cu informatii confidentiale pentru a-l putea spiona.

Marturie sunt dezvaluirile despre spionarea lui Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande de catre Agentia de informatii americana NSA si cea a lui Laurent Fabius (fost ministru de externe) de catre serviciile secrete germane. Dupa o intalnire la nivel inalt in cursul unei vizite oficiale in Israel, primul ministru si colaboratorii sai au fost alarmati de starea telefoanelor lor mobile care le fusesera confiscate in prealabil. O ancheta este in curs, potrivit Le Nouvel Observateur.