MENIU

Războiul instalat. Cât de puternică este armata Iranului?

La aproape 5 zile de la moartea generalului Qasem Soleimani, Iranul a bombardat două baze americane din Irak. Iranul și-a dozat foarte atent riposta astfel încât să nu alimenteze o spirală a violențelor. Potrivit unui raport de securitate, sistemul de rachete al Iranului este cel mai puternic din Orientul Mijlociu, cu mii de rachete, de 12 tipuri.

În contextul tensiunilor dintre Iran şi SUA, declanşate după asasinarea generalului Qassem Soleimani, BBC a făcut o radiografie a forţelor armate ale Teheranului.

La aproape 5 zile de la moartea generalului Qasem Soleimani, Iranul a bombardat două baze americane din Irak. Iranul și-a dozat foarte atent riposta astfel încât să nu alimenteze o spirală a violențelor.

Cât de puternică este armata iraniană

Sistemul de rachete este elementul cheie din arsenalul militar iranian, în condiţiile în care Teheranul nu are capacitatea de a efectua raiduri aeriene la capacitatea rivalilor din regiune - Israel şi Arabia Saudită.

Potrivit unui raport al Departamentului Apărării din SUA, citat de BBC, sistemul de rachete al Iranului este cel mai puternic din Orientul Mijlociu, cu mii de rachete, de 12 tipuri.

În atacul asupra bazelor americane din Irak, Iranul a folosit rachete de tip Fateh şi Qiam.

Rachetele de tip Qiam-1 au fost produse în masă începând cu 2011 şi au o rază de acţiune de 700 de km şi au o sarcină utilă (cantitatea de explozibil pe care o pot căra, n.r.) de 750 kg. Aceste proiectile au fost folosite în atacul asupra bazelor americane din Irak, dar şi împotriva Statului Islamic, în 2017.

Pe lângă acestea, Iranul mai deţine rachete Fateh, cu specificaţii similar, precum şi Shabab-3, care pot lovi ţinte
aflate la aproximativ 1.500 de kmn distanţă. Iranul are, de asemenea 50 de lansatoare de rachete de rază medie şi 100 cu rază scurtă.

În comparaţie, avioanele F-35 ale SUA are o sarcină utilă la 10.000 de kg.

Iranul are şi un program spaţial, de care se foloseşte pentru dezvolta rachete intercontinentale, mai arată un raport ul SUA. Acest program a fost oprit însă în 2015, după semnarea acordului nuclear, dar sunt şanse ca acesta să fi fost reluat recent.

Cât de mare este armata Iranului

Iranul are aproximativ 523.000 de militari activi, potrivit Institutul Internațional pentru Studii Strategice. Aici intră cei 350.000 de soldaţi ai armatei şi cele 150.000 de cadre militare ale Corpului Gărzilor Revoluţionare, creat în urmă cu 40 de ani pentru a apăra sistemul Islamic din Iran şi care s-a transformat într-o forţă militară, politică şi economică a ţării.

Pe lângă aceştia, mai sunt 20.000 de membri ai forţelor navale.

Deşi Corpul Gărzilor Revoluţionare are mai puţine cadre ca armata iraniană, reprezină principala forţă militară a ţării.

Nu deţine arme nucleare

Iranul nu derulează un program nuclear şi de-alungul timpului a transmis în repetate rânduri că nu doreşte să deţină arme nucleare.

Însă Teheranul are cunoştinţele necesare pentru a produce arme nucleare. În 2015, guvernul american estima că Teheranul ar avea nevoie de cel mult trei luni de zile pentru a facem rost de suficient material radioactiv pentru o armă nucleară.

Tratatul nuclear semnat în 2015 de Teheran şi şase dintre puterile lumii - din care Donald Trump a retras SUA recent - a introdus limite şi controale internaţionale asupra activităţii Teheranului.

Mai multe articole despre:
iran irak sua razboi armata iran