MENIU

Război Ucraina. Rusia permite exporturile de cereale, dar nu oprește invazia

Rusia permite exporturile de cereale, dar nu oprește invazia Ucrainei. Foto/Profimedia

Ministrul rus de Externe spune că Moscova a negociat reluarea exportului de cereale, dar nu și oprirea invaziei în Ucraina. Serghei Lavrov nu vede niciun impediment în continuarea atacurilor în Ucraina, dar și semnarea unor acorduri de export de cereale.

Rusia, în cadrul acordului privind cerealele încheiat la 22 iulie la Istanbul, nu și-a asumat obligații de a opri operațiunea militară specială (SVO) din Ucraina, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

„Dacă vorbim despre episodul pe care l-ați menționat, care a avut loc la Odesa, atunci nu există nimic în obligațiile pe care și le-a asumat Rusia, inclusiv în cadrul acordurilor semnate pe 22 iulie la Istanbul, care ne-ar interzice să continuăm operațiunea militară, distrugerea infrastructurii militare și a altor scopuri militare”, a declarat el reporterilor în timpul vizitei sale în Congo.

Potrivit ministrului de Externe rus, reprezentanții secretariatului ONU „au confirmat ieri tocmai o astfel de lectură a documentelor semnate”.

În ajunul zilei de 24 iulie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat într-un briefing că Marina Rusă a lansat o lovitură cu rachete ghidate de precizie asupra unei nave ucrainene și a unui depozit de rachete americane Harpoon în portul Odesa.

Vineri, 22 iulie, secretarul general al ONU António Guterres a anunțat semnarea la Istanbul a unui acord privind exportul de cereale din Ucraina peste Marea Neagră.