MENIU

Război Ucraina. Cazul Daria Dughina. Serviciile americane cred că ucrainenii sunt vinovați

Foto arhivă Profimedia

Agențiile de informații americane cred că uciderea fiicei filosofului Alexander Dugin Daria a fost sancționată de unii membri ai guvernului ucrainean. New York Times scrie despre acest lucru, citând surse din administrația SUA.

Interlocutorii publicației susțin că Washingtonul nu a participat în niciun fel la pregătirea asasinarii Daria Dugina, inclusiv nu a furnizat informații Kievului. Mai mult, autoritățile americane nici măcar nu au știut din timp despre această operațiune, iar dacă ar ști-o, s-ar opune, au adăugat sursele.

Administrația Joe Biden este îngrijorată că astfel de atacuri, deși au o mare semnificație simbolică, nu au un impact direct asupra ostilităților și ar putea provoca armata rusă să riposteze împotriva oficialilor ucraineni de rang înalt, scrie NYT.

Surse ale ziarului au remarcat că, după uciderea lui Dugina, Statele Unite și-au transmis condamnarea autorităților ucrainene.

La Kiev, ei au negat în repetate rânduri implicarea în uciderea lui Dugina. Volodymyr Zelenskyy a afirmat de asemenea acest lucru .

Daria Dugina a murit pe 20 august după o explozie de mașină în regiunea Moscovei. FSB susține că crima a fost organizată de serviciile speciale ucrainene, cetățeanul ucrainei Natalia Vovk a devenit autorul acesteia, iar la pregătire a participat un alt originar din Ucraina, Bogdan Tsyganenko.

Daria Dugina era o adeptă înfocată a tatălui ei, unul dintre ideologii „lumii ruse” Alexander Dugin. Ea a acționat ca comentator în mass-media rusă pro-guvernamentală. Dugina a sprijinit invazia Ucrainei și a călătorit în teritoriile ocupate de ruși în timpul războiului.