MENIU

Război în Ucraina, ziua 912. Un feribot rusesc încărcat cu combustibil s-a scufundat în apropiere de Crimeea, după un atac ucrainean - LIVE TEXT

Un feribot care transporta rezervoare de combustibil s-a scufundat vineri într-un port rusesc din fața Crimeei anexate, după ce a fost lovit de un atac ucrainean, au anunțat autoritățile regionale. Ucraina se află în ziua 912 a războiului. 

UPDATE 22:42 -Biden l-a sunat pe Zelenski şi a anunţat un nou ajutor pentru Ucraina.

Joe Biden l-a asigurat din nou pe omologul ucrainean de „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru poporul ucrainean”, spune Casa Albă într-un comunicat.

Ajutorul militar include rachete de apărare aeriană, echipamente antidrone, rachete antiblindate şi muniţii, potrivit Preşedinţiei americane.  „De asemenea, astăzi impunem noi sancţiuni pentru aproape 400 de entităţi şi persoane care facilitează războiul ilegal al Rusiei, ca parte a angajamentului nostru permanent de a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa”, a anunţat Casa Albă.

UPDATE 22:15 - "Daţi-ne arme acum, nu promisiuni", le-a transmis Zelenski aliaţilor Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel dur la ţările aliate vineri, afirmând că ţara sa are nevoie de arme livrate la timp, nu de promisiuni, relatează Reuters.

"Livrarea rapidă este crucială chiar acum. Unele pachete au fost anunţate şi s-a votat asupra lor, dar nu au fost încă livrate Ucrainei. Frontul luptă cu obuze şi echipament, nu cu cuvinte precum \"mâine\" sau \"curând\" ", a spus Zelenski în discursul său zilnic televizat.

Volodimir Zelenski a mai spus, după întrevederea cu premierul indian Narendra Modi de vineri, că India sprijină integritatea teritorială a Ucrainei.

"Este important pentru noi că India rămâne un susţinător al legii internaţionale şi ne susţine suveranitatea şi integritatea teritorială", a mai spus Zelenski în discursul său televizat.

Potrivit Casei Albe, preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic cu preşedintele Volodimir Zelenski vineri

UPDATE 21:55 - Ucraina va exporta energie electrică în România.

O companie din Ucraina a anunțat că va exporta energie electrică în România, în Ungaria și în Republica Moldova, începând cu data de 25 august 2024.

Anunțul a fost făcut de compania Ukrenergo, a anunțat site-ul Deschide.md la data de 23 august 2024. Ukrenergo a precizat că exporturile de energie electrică vor avea loc doar în perioada de activitate maximă a parcurilor fotovoltaice.

UPDATE 20:30 - Comisia Europeană respinge cererea Ungariei şi Slovaciei de mediere de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor împotriva Lukoil

Comisia Europeană a respins cererea Ungariei şi a Slovaciei de a declanşa o procedură de consultare de urgenţă cu Ucraina din cauza sancţiunilor impuse de Kiev producătorului rus de petrol Lukoil, a declarat vineri un purtător de cuvânt al CE, relatează Reuters.

"Serviciile Comisiei au ajuns la concluzia preliminară că nu par să se justifice consultări de urgenţă", a declarat purtătorul de cuvânt.

El a spus că Bruxellesul nu are indicii că sancţiunile Ucrainei au provocat un risc pentru securitatea europeană şi aprovizionarea cu energie, întrucât petrolul rusesc continuă să curgă prin oleoductul Drujba care leagă Rusia, via Ucraina, cu Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

"Se pare că sancţiunile impuse de Ucraina asupra Lukoil nu afectează operaţiunile de tranzit de petrol în desfăşurare prin Drujba efectuate de societăţi comerciale, atât timp cât Lukoil nu este proprietarul oficial al petrolului", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Slovacia şi Ungaria - două ţări care s-au opus ajutorului militar occidental pentru Ucraina - s-au plâns Bruxellesului de decizia Kievului de a plasa Lukoil pe lista sa de sancţiuni, afirmând că le împiedică să cumpere petrol rusesc pentru rafinăriile lor, ameninţând securitatea aprovizionării.

UPDATE 19:50 - Norvegia aprobă producţia de muniţie de artilerie sub licenţă în Ucraina

Norvegia a anunţat vineri că a aprobat ca muniţie de artilerie norvegiană să fie produsă în Ucraina, transmite Reuters.

Aliaţii din NATO fac eforturi pentru a creşte producţia de arme, muniţii şi rachete, parţial pentru a aproviziona Ucraina, dar şi pentru a-şi reface stocurile şi a putea contracara noi ameninţări.

Una din abordări pentru impulsionarea livrărilor către Ucraina a fost autorizarea producţiei de muniţie pe teritoriul ucrainean.

Guvernul de la Oslo a anunţat că Nammo, companie norvegiană de materiale militare, a semnat un acord ce permite unui grup ucrainean să înceapă sub licenţă producţia de obuze de artilerie de 155 m.

"Guvernul s-a deschis către posibilitatea ca tehnologie de apărare norvegiană să fie transferată Ucrainei, iar Norvegia contribuie prin finanţare ca acest lucru să se întâmple", a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.

UPDATE 18:45 - SUA impun sancţiuni împotriva a încă 400 de entităţi pentru ajutorul dat efortului rus de război

SUA a impus vineri sancţiuni împotriva a încă 400 de entităţi şi indivizi pentru susţinerea efortului de război rus în Ucraina, a anunţat Departamentul de Stat, inclusiv firme chineze despre care oficiali americani cred că ajută Moscova să ocolească sancţiunile occidentale, relatează Reuters.

Washingtonul a avertizat în mod repetat Beijingul pentru sprijinul său pentru industria rusă de apărare şi a instituit deja sute de sancţiuni menite să restricţioneze capacitatea Moscovei de a exploata anumite tehnologii în scopuri militare.

Sancţiunile de vineri includ măsuri împotriva unor companii din China implicate în exportul de maşini unelte şi microelectronice în Rusia, potrivit comunicatului Departamentului de Stat referitor la sancţiunile împotriva a 190 de entităţi. Departamentul Trezoreriei a impus restul de sancţiuni, a declarat un oficial citat de Reuters.

Sancţiunile Departamentului de Stat au drept scop sufocarea sectorului energetic rus şi vizează, de asemenea companii din Turcia, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi economii din Asia centrală despre care SUA cred că ajută Rusia să evite sancţiunile, a menţionat sursa citată.

UPDATE 17:25 - Premierul Modi îl îndeamnă pe Zelenski să participe la negocieri de pace cu Rusia, în cadrul unei vizite istorice la Kiev

Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat vineri că ţara este "puternic favorabilă păcii" între Ucraina şi Rusia şi a promis un important ajutor umanitar Kievului, relatează AFP şi Reuters.

"Dacă am rămas, cu o mare convingere, în afara războiului, asta nu înseamnă că am fost indiferenţi", a declarat Modi, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Nu am fost neutri din prima zi, am fost de o anumită parte şi suntem puternic favorabili păcii", a subliniat el cu prilejul vizitei sale istorice în Ucraina.

"Drumul către pace poate fi găsit numai prin dialog şi diplomaţie. Şi trebuie să mergem în acea direcţie fără a pierde timp. Ambele părţi ar trebui să stea şi să discute împreună şi să găsească o cale de a ieşi din această criză", a pledat Modi.

"Sunt gata să vă asigur că India este gata să joace un rol activ în orice eforturi pentru pace. Dacă pot juca orice rol în asta personal voi face asta, vreau să va asigur ca prieten", a dat Modi asigurări.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unor declaraţii comune, în timpul cărora ambii lideri au spus că vizita premierului indian la Kiev este una "istorică".

Modi a vorbit după Zelenski, notează Reuters, aşa că preşedintele ucrainean nu a avut ocazia să răspundă apelului său la dialog. Dar liderul ucrainean a spus în declaraţia sa că "problema încheierii războiului şi o pace corectă sunt o prioritate pentru Ucraina".

UPDATE 14:00 Un rapper danez care s-a mutat în Rusia pentru că-i plăcea de Putin, trimis să lupte în Ucraina

Un tribunal militar din Rusia a declarat ilegal contractul încheiat între un rapper danez și Ministerul rus al Apărării, în baza căruia artistul s-a trezit trimis să lupte în Ucraina. Verdicul a fost luat după ce s-a constatat că danezul, care s-a mutat ăn 2023 în Rusia, pentru că-l simpatizează pe Vladimir Putin. n-a înțelesese esența contractului, din cauza necunoașterii limbii ruse, relatează Mediazona.
Danezul a primit inițial un permis de ședere, dar procesul de reînnoire a fost amânat. În speranța obținerii cetățeniei ruse, a semnat contractul cu Ministerul Apărării, crezând că își va putea alege funcția în cadrul instituției. El voia să devină polițist de frontieră în Siberia, dar s-a trezit trimis în Ucraina. Bărbatul a descoperit că în ciuda devotamentului său față de Putin, s-a trezit acuzat de colegii săi ruși că este spion american sau danez, ba chiar ar fi fost agresat.

UPDATE 12:00 - Rusia a acuzat Ucraina că a încercat, în cursul nopții, să atace centrala nucleară de la Kursk, în ceea ce a numit un act de „terorism nuclear”

Ministerul rus de Externe a declarat că ultimul atac ucrainean cu drone asupra centralei nucleare ruse de la Kursk a fost „un act de terorism nuclear”, a relatat agenția de presă de stat TASS.

Ministerul Apărării de la Kiev nu a oferit un comentariu public privind acuzațiile Moscovei.

UPDATE 9:00 - UCRAINA A CONFIRMAT DISTRUGEREA UNUI FERIBOT RUSESC

Marina ucraineană a confirmat vineri că a distrus cu o zi înainte un feribot în portul rusesc Kavkaz care era folosit pentru a livra combustibil și arme în Crimeea, relatează Reuters.

„Ca urmare a avariilor suferite, feribotul s-a scufundat în apele portului Kavkaz. Nu există niciun focar de incendiu în port”, a indicat pe Telegram serviciul operațional al regiunii ruse Krasnodar (sud-vest), care denunțase anterior un atac al «regimului de la Kiev» împotriva navei.

Anterior, Guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev, a anunțat că autoritățile au salvat patru membri ai echipajului feribotului feroviar care transporta combustibil și care s-a scufundat în portul Kavkaz.

„Principala sarcină acum este de a salva restul echipajului feribotului și de a lua cu promptitudine măsuri cuprinzătoare pentru a elimina consecințele în scopul de a preveni deteriorarea mediului marin”, a scris acesta pe canalul său Telegram.

El nu a precizat câte persoane se aflau la bord.

Potrivit autorităților locale, pe feribot se aflau 30 de rezervoare de combustibil.