MENIU

Război în Ucraina, ziua 869. Declaraţia finală a Summitului NATO: liderii aliaţi vor ca Ucraina să adere la alianță - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 869. Declaraţia finală a Summitului NATO: liderii aliaţi vor ca Ucraina să adere la alianță /Profimedia

Este ziua cu numărul 869 de război. Declaraţia finală a summitului NATO menţionează că regiunea Mării Negre este de importanţă strategică pentru Alianţă şi precizează c ă aceasta va monitoriza în continuare evoluţiile din regiune, axându-se pe ameninţările de securitate. În plus de asta, aliaţii din NATO se angajează să sprijine Ucraina pe o "cale ireversibilă" spre integrare şi cer Chinei să înceteze orice sprijin pentru efortul de război al Rusiei împotriva Kievului.

UPDATE 00.00 - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi că a văzut o campanie rusă de acte ostile împotriva alianței când a fost întrebat despre un raport conform căruia serviciile de informații americane au dejucat un complot rusesc de asasinare a directorului executiv al producătorului german de arme Rheinmetall, Armin Papperger, relatează Reuters.

Stoltenberg, care a refuzat să comenteze în mod specific raportul CNN, a spus că scopul campaniei este de a intimida aliații NATO împotriva sprijinirii Ucrainei, dar a adăugat că aceasta are efectul opus.

UPDATE 22:23 - Zelenski se declară încrezător că Ucraina va adera într-o zi la NATO.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că este încrezător că ţara va adera într-o zi la NATO, în timp ce ţările aliate reunite la Washington nu i-au lansat o invitaţie în acest sens, relatează AFP.

"Facem şi vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că va veni ziua în care Ucraina va fi invitată să devină membră a NATO şi sunt convins ca vom reuşi acest lucru", a spus Zelenski în cursul unei conferinţe de presă alături de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

UPDATE 20.00 - Lupte intense în zona oraşului Toreţk din Doneţk

Trupele ruse încearcă să străpungă liniile defensive ucrainene în apropierea oraşului Toreţk din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, pe un sector de front care este unul dintre principalele obiective ale armatei ruse pe frontul estic, a declarat joi un purtător de cuvânt militar ucrainean, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

În cursul zilei de miercuri, trupele ucrainene au respins la Toreţk şi în alte zone din apropiere 24 de atacuri ale inamicului, potrivit acestui purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloşin.

Unele dintre aceste asalturi au fost respinse în interiorul oraşului ucrainean Niu-Iork, situat la mai puţin de zece kilometri sud de Toreţk şi controlat parţial de trupele ruse. Toreţk avea înaintea războiului circa 30.000 de locuitori, iar Niu-Iork mai puţin de 10.000.

UPDATE 18:15 - Preşedintele Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina: România va oferi asistenţă pe termen lung şi va susţine industria de apărare a Ucrainei. 

În plus, cele două ţări vor continua cooperarea pentru a consolida stabilitatea economică şi rezilienţa Ucrainei prin sprijinirea redresării şi reconstrucţiei Ucrainei.

UPDATE 17.00 - Rusia are în vedere „măsuri” pentru a „contracara ameninţarea gravă” reprezentată de NATO, considerată „de facto implicată pe deplin în conflictul din Ucraina”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, scrie AFP citând agențiile ruse de presă.

„Suntem obligaţi să analizăm foarte profund deciziile care au fost luate (la summitul de la Washington), discuţiile care au avut loc, să analizăm foarte atent textul declaraţiei care a fost adoptată. Aceasta este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale”, care „ne va obliga să luăm măsuri serioase, coordonate şi eficiente pentru a limita NATO”, a spus Peskov.

UPDATE 15:10 Rusia nu va participa la niciun summit de pace privind Ucraina

Rusia nu va lua parte la un viitor summit pentru pace în Ucraina, în continuarea celui care a avut loc luna trecută, în Elveția. Anunțul a fost făcut joi de către ministrul adjunct de externe Mihail Galuzin, citat de agenția de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

UPDATE 13:00 - Medvedev afirmă că Moscova ar trebui să acţioneze pentru \"\"dispariţia\"\" Ucrainei şi a NATO

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a denunţat joi promisiunea făcută la summitul NATO de la Washington privind o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică şi a afirmat că Rusia ar trebui să acţioneze pentru "dispariţia" atât a Ucrainei, cât şi a NATO, relatează Reuters.

Într-o postare pe reţelele sociale, Medvedev a postat în limba engleză din declaraţia finală a summitului NATO din această săptămână: "Vom continua să sprijinim (Ucraina) pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO".

Medvedev a continuat apoi în limba rusă: "Concluzia este evidentă. Trebuie să facem totul pentru ca această \"cale ireversibilă\" a Ucrainei către NATO să se încheie fie cu dispariţia Ucrainei, fie cu dispariţia NATO. Sau chiar mai bine - dispariţia ambelor".

Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei şi, în prezent, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii din această ţară, a avertizat în mod repetat SUA şi aliaţii săi că înarmarea Kievului ar putea duce la o "apocalipsă nucleară".

UPDATE 10:00 - Riabkov: Rusia va lucra la un răspuns militar la planul SUA de a desfăşura rachete cu rază lungă în Germania 

Rusia va dezvolta un răspuns militar la planul Statelor Unite de a desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, a declarat joi viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de presa oficială de la Moscova, potrivit Reuters.

SUA vor staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a întări capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, potrivit unei declaraţii comune de miercuri a guvernelor celor două ţări, citată de dpa.

\"Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta, în primul rând, un răspuns militar la noua ameninţare\", a afirmat Riabkov joi, răspunzând unei întrebări în marja Forumului parlamentar al BRICS ce are loc la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Riabkov, planurile Pentagonului de a desfăşura rachete cu rază lungă în Germania sunt menite să dăuneze securităţii Federaţiei Ruse.

\"Aceste acţiuni vizează în primul rând să dăuneze securităţii ţării noastre\", a spus viceministrul rus.

UPDATE 8:10 Fostul șef al Curții Supreme a Ucrainei, prins la granița spre România, după ce a fost acuzat de luare de mită

Fostul președinte al Curții Supreme a Ucrainei a fost reținut la doar un kilometru de granița cu România, a relatat un jurnalist ucrainean. Fostul oficial a încerca să părăsească țara în condițiile în care este acuzat de corupție și avea interdicție să treacă granița. Vsevolod Knyazev nu ar fi fost arestat, potrivit Liga.net, ci polițiștii de frontieră doar au informat poliția despre incident.

 

UPDATE 6:40 - Declaraţia finală a summitului NATO menţionează importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova

Regiunea Mării Negre este menţionată în declaraţia finală alături de cea a Balcanilor de Vest, aliaţii afirmând că "rămânem puternic angajaţi pentru securitatea şi stabilitatea lor", relatează Agerpres.

"Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, şi a contracara influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice din partea unor actori statali şi nestatali", menţionează liderii aliaţi în textul adoptat privind această regiune.

"Rămânem dedicaţi faţă de angajamentul continuu al NATO în Balcanii de Vest, inclusiv prin intermediul forţei NATO din Kosovo (KFOR)", se mai precizează în textul citat.

În ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, liderii aliaţi îşi reafirmă "sprijinul continuat pentru eforturile aliaţilor regionali îndreptate către susţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii navigaţiei în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenţiei de la Montreux din 1936".

De asemenea, liderii aliaţi "salută activarea de către trei aliaţi de la Marea Neagră a Black Sea Mine Countermeasures Task Group". Iniţiativa este una comună a Turciei, României şi Bulgariei şi a fost lansată în ianuarie acest an, în urma semnării unui acord trilateral la Istanbul.

"Vom monitoriza şi evalua în continuare evoluţiile în regiune şi vom mări gradul de conştientizare al circumstanţelor, cu o concentrare specială pe ameninţările la securitatea noastră şi la potenţialele oportunităţi pentru o cooperare mai strânsă cu partenerii din regiune, dacă va fi potrivit. NATO susţine aspiraţiile euroatlantice ale ţărilor interesate din această regiune", mai precizează declaraţia finală.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, aliaţii fac apel la Rusia "să retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără consimţământul lor".

În acelaşi timp, sprijinul pentru Republica Moldova este menţionat la un punct referitor la importanţa parteneriatelor NATO în asigurarea "unei abordări de securitate la 360 de grade".

În acest context, susţin aliaţii, "salutăm eforturile Modovei de a continua reformele democratice şi progresele sale, cum este şi cazul Bosniei şi Herţegovina, cu integrarea europeană, şi suntem dedicaţi sprijinirii capabilităţilor lor de securitate şi apărare şi dezvoltării capacităţii lor de a contracara ameninţări hibride".

UPDATE 5:20 - Stoltenberg: Viitorul Ucrainei este în NATO

Declaraţia finală a summitului adoptată de liderii statelor aliate conform căreia drumul Ucrainei către NATO este "ireversibil" arată că Alianţa este dedicată aderării acestui stat, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, miercuri, la Washington.

"Este un mesaj puternic din partea aliaţilor NATO că vrem cu adevărat ca Ucraina să adere, că lucrăm cu Ucraina pentru a face acest lucru să se întâmple", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la summitul NATO.

Declaraţia finală anunţă înfiinţarea Misiunii de asistenţă pentru securitate şi instruire pentru Ucraina (NSATU) care să coordoneze furnizarea de echipament militar şi instruire pentru Ucraina de către ţările aliate şi partenere.

"NSATU nu va face, conform legii internaţionale, ca NATO să fie parte a conflictului. Va susţine transformarea apărării Ucrainei şi a forţelor sale de securitate, permiţând continuarea integrării lor cu NATO", se mai menţionează în text.

De asemenea, mai menţionează declaraţia finală, "Aliaţii intenţionează să furnizeze o finanţare minimă de bază de 40 de miliarde de euro anul viitor şi să furnizeze niveluri sustenabile de asistenţă de securitate pentru ca Ucraina să învingă".

În acelaşi timp, declaraţia finală "salută decizia secretarului general de a numit un reprezentant senior al NATO în Ucraina".

"Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit tot mai interoperabilă şi integrată politic cu Alianţa. Salutăm progresul concret pe care Ucraina l-a făcut de la summitul de la Vilnius asupra reformelor democratice, economice şi de securitate necesare. În timp ce Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe drumul său ireversibil către integrarea deplină euroatlantică, care include calitatea de membru NATO", se mai menţionează în declaraţia finală pe tema Ucrainei.

"Reafirmăm că vom fi în poziţia de a face o invitaţie Ucrainei să adere la Alianţă când aliaţii sunt de acord că toate condiţiile sunt îndeplinite. Deciziile summitului luate de NATO şi de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea în desfăşurare a aliaţilor, reprezintă o punte către aderarea Ucrainei la NATO", mai menţionează şefii de stat şi de guvern în declaraţia finală.