MENIU

Putin a solicitat marinei Rusiei să coopereze cu cea a Franţei în atacurile contra Statului Islamic

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a ordonat, marţi, navelor sale de război de pe Marea Mediterană să intre "în contact direct" cu portavionul Charles de Gaulle şi să coopereze cu aliaţii francezi, în lupta de combatere a grupului terorist Stat Islamic, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

"Un detaşament naval francez condus de un portavion va sosi curând în sectorul vostru. Trebuie să stabiliţi un contact direct cu francezii şi să cooperaţi cu ei ca aliaţi", a declarat Vladimir Putin, marţi, la o reuniune a statului major al armatei ruse pe tema operaţiunilor militare în Siria.

Portavionul francez va fi deportat în partea orientală a Mării Mediterane mai devreme decât în Golful arabo-persic, pentru a ajunge mai rapid în zonă, a precizat, miercuri, o sursă militară după anunţul făcut de Hollande în privinţa plecării ambarcaţiunii pentru a participa la operaţiunile militare aeriene ale Franţei din Siria împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), care a revendicat atacurile din Paris de vineri seară.

Portavionul Charles de Gaulle ar urma să plece joi din Franţa şi să ajungă în câteva zile în partea orientală a Mediteranei, în largul Siriei sau al Libanului, unde va staţiona o lună pentru a se alătura operaţiunilor din golful Persic, la jumătatea lunii decembrie, relatează Mediafax.

În urmă cu o aproape o săptămână, Stephane Le Foll, ministrul francez al Agriculturii, anunţa că portavionul Charles de Gaulle ar urma să plece din Toulon pe 18 noiembrie (miercuri).

"Grupul aeronaval va pleca de la Toulon în data de 18 noiembrie pentru a ajunge în golful arabo-persic la jumătatea lunii decembrie", anunţa Le Foll, vinerea trecută, înainte de atacurile teroriste din Paris, la o întâlnire a consiliului de miniştri privind intervenţia forţelor militare franceze în Siria.

Cu 26 de avioane de vânătoare la bord - 18 avioane de vânătoare Rafale şi opt Super Etendard -, portavionul Charles de Gaulle va creşte considerabil capacitatea forţelor aeriene franceze în regiune, reducând timpul de zbor pentru raportarea misiunilor realizate în prezent în regiunea golfului.