Presa rusă, dezamăgită de Dodon, vede înrăutățirea relațiilor Chișinău-Moscova după alegeri
Moscova nu trebuie să se aștepte la o îmbunătățire a relațiilor cu Republica Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie. În Republica Moldova se va forma o coaliție anti-rusească, iar asta va fi doar în beneficiul Rusiei, deoarece Moscova nu va mai crede în lobby-ul lui Igor Dodon, ci va privi impasibil, fără iluzii, relația cu Chișinăul. Aceste sunt câteva dintre tezele experților ruși pentru mass-media rusească, notează Deschide.md.
Vladimir Bruter expert din cadrul Institutul Internațional de Studii Umanitare din Rusia, a subliniat pentru Izvestia că niciun partid nu a acumulat numărul suficient de voturi pentru a forma de sine stătător o majoritate parlamentară. Potrivit Constituției, Parlamentul este instituția care formează Guvernul.
„Guvernul nu se formează automat după rezultatele alegerilor. Este evident, nimeni nu are la ziua de astăzi o majoritate pe care o anunța în perioada preelectorală, de aceea vor urma negocieri dificile, care vor avea rezultat fie un Guvern minoritar, fie un Guvern fără coaliție”, a declarat politologul.
Potrivit lui Bruter, în contextul acuzațiilor aduse de justiția rusă lui Vlad Plahotniuc, nu ne putem aștepta că relațiile dintre Rusia și Republica Moldova se vor îmbunătăți. Izvestia menționează că Plahotniuc este un politician și un om de afaceri, unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova care promovează intens integrarea europeană a Republicii Moldova.
Agenția rusă de știri Regnum scrie că după alegerile din Republica Moldova va urma o agravare a relațiilor cu Rusia.
Agenția scrie că rezultatele alegerilor din Republica Moldova ar fi fost previzibile, că se va forma o coaliție ostilă Rusiei, dar acest fapt va fi doar în beneficiul Rusiei.
„Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova au fost absolut previzibile. Lobby-iștii președintelui moldovean, Igor Dodon, au încercat să convingă conducerea rusă că Partidul Socialiștilor pe care l-a condus anterior și al cărui lider continuă să fie, este în în stare să câștige alegerile. Dar asta a fost o minciună deliberată. În condițiile confruntării puternice dintre Rusia și Occident în regiune, respectiv, a confruntării dintre puterile politice pro-ruse și anti-ruse, victoria este atunci când ai mai mult de 50% din numărul deputaților în Parlament. Ceea ce este sub această cifră reprezintă doar o consolare sub forma simpatiilor din partea publicului, care în politica reală nu înseamnă prea mult”, a declarat comentatorul politic Mihail Demurin pentru Regnum.
Potrivit lui Demurin, va urma o deteriorare a relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova, iar asta ar fi numai spre bine. „Întotdeauna este mai bine să știi ce se întâmplă la granițele tale și să nu-ți faci iluzii. Există un leac foarte bun pentru atitudinile anti-ruse - lipsa de profit atât pentru acestor state, cât și pentru cetățeni. Igor Dodon ne-a împiedicat mult timp să-l folosim, acum însă, cred că posibilitățile acestuia sunt reduse la zero. Sloganul relațiilor moldo-ruse din următorii ani va fi spre o viitoare ameliorare printr-o gravă deteriorare”, a conchis acesta.