MENIU

Opoziţia siriană a ACCEPTAT iniţiativa ONU şi trimite o delegaţie la Geneva

Organismul reprezentativ al opoziţiei siriene a acceptat vineri să trimită o delegaţie la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare, după ce a obţinut de la ONU şi Departamentul de Stat american garanţia că cerinţele-i vor fi îndeplinite, relatează Reuters în pagina electronică.

Înaltul Consiliu pentru Negocieri (HCN) - înfiinţat luna trecută cu sprijinul Arabiei Saudite în vederea Conferinţei care tocmai s-a deschis - anunţa joi că nu va participa deoarece nu a obţinut câştig de cauză, scrie Mediafax.

Instanţa - din care fac parte partide politice şi grupări armate - cere oprirea bombardării zonelor civile, ridicarea blocadei impuse oraşelor asediate şi eliberarea deţinuţilor, conform rezoluţiei adoptate pe 18 decembrie de către Consiliul de Securitate al ONU.

"Garanţii au fost obţinute (de la ONU) pentru ca Rezoluţia 2.254 să fie pe deplin aplicată (...). Mergem, deci, la Geneva, pentru a discuta despre probleme umanitare", a declarat Salim al-Muslat, un purtător de cuvânt al HCN, pentru postul Al Arabiya al Hadath. "HCN va merge la Geneva mâine (sâmbătă) pentru a discuta despre aceste probleme umanitare care vor deschide calea procesului negocierilor politice", a adăugat el.

Anterior, emisarul ONU Staffan de Mistura a anunţat că se gândeşte să se întâlnească, duminică, cu membrii delegaţiei opoziţiei.

Riscul unui "eşec total"

Ameninţarea HCN cu boicotul riscă să conducă la un "eşec total" al negocierilor, a apreciat un diplomat occidental înainte de deschiderea lucrărilor. În absenţa opoziţiei, Conferinţa ar fi fost, în opinia sa, o adevărată mană pentru Damasc, care ar fi putut astfel să-şi afişeze bunele intenţii în timp ce continuă lupta armată.

"Cu cine să discute? Pentru a negocia e nevoie de un interlocutor. Este o ocazie formidabilă ca regimul să-şi arate bunăvoinţa", a continuat el.

Staffan de Mistura s-a întâlnit vineri seara cu delegaţia guvernamentală condusă de către Bashar Djaafari, reprezentantul permanent al Republicii arabe siriene la ONU, care a sosit la Geneva şi care nu a făcut absolut niciun comentariu la sosire.

"El îşi va continua întâlnirile cu alţi participanţi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile", a anunţat ONU într-un comunicat, amintind că este vorba despre discuţii de "proximtitate", adică separate.

Militanţi kurzi - care deţin controlul asupra celei mai mari părţi a nord-estului Siriei şi care spre deosebirii de alţii şi-au demonstrat capacitatea de a-i respinge pe jihadiştii din cadrul Statului Islamic (SI) - s-au ţinut la distanţă de negocieri, la solicitarea Turciei.

Negocierile - ale căror ultimă rundă a avut loc în urmă cu doi ani - nu au schimbat până în prezent cu nimic războiul civil, care s-a soldat cu cel puţin 250.000 de morţi şi zece milioane de persoane strămutate sau refugiate începând din martie 2011 încoace.

În mod vizil sătui de acest statu-quo, cei doi predecesori ai lui Staffan de Mistura - Kofi Annan, iar apoi Lakhdar Brahimi - au renunţat la funcţii după eşecul conferinţelor de pace organizate în urma iniţiativelor lor.

De la ultimele negocieri, în 2014, SI a schimbat datele problemei, cucerind o bună bucată din teritoriile sirian şi irakian. După intrarea în cursă a coaliţiei internaţionale formate de către Statele Unite cu scopul de a lupta împotriva mişcăriii, Rusia a intrat şi ea în joc, în septembrie, cu scopul de a susţine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Mai multe articole despre:
terorism ONU razboi Siria opozitie siria