O nouă zi de haos în Franța! Continuă protestele față de reforma sistemului de pensii
Franța se pregătește vineri pentru o nouă zi de haos! Continuă greva generală organizată de principalele sindicate în semn de protest faţă de proiectul guvernului de reformare a sistemului de pensii. Întreaga țară este paralizată de blocarea transporturilor public, feroviar și aerian. Cu o seară în urmă, 1,5 milioane de persoane au participat la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa.
Mai multe sindicate au semnalat că greva începută joi ar putea dura până când guvernul va soluţiona revendicările.
Joi, potrivit sindicatelor, aproximativ 1,5 milioane de persoane au participat la protestele organizate în mai multe oraşe din Franţa, în timpul grevei generale. În schimb, Ministerul de Interne a comunicat că s-au înregistrat 806.000 de manifestanţi, dintre care 65.000 la Paris.
Proteste masive în Franța cu milioane de oameni pe străzi
Sindicatul CGT vorbeşte de "o primă etapă reuşită" în condiţiile în care susţine că a reuşit să mobilizeze peste 1,5 milioane de manifestaţi. La rândul său, sindicatul Force ouvričre, al treilea sindicat din Franţa după CFDT şi CGT, vorbeşte de o "mobilizare de o rară amploare, fără precedent după 2010 şi 1995", când au avut loc precedentele tentative de reformare a sistemului de pensii, transmite AFP, citată de Agerpres.
Traficul feroviar și cel aerian vor fi în special afectate vineri, în timp ce doar o mică parte din sistemul de transport al Parisului funcționează.
Operatorul de transport public din capitala Franței a transmis că greva va dura cel puțin până luni.
Protestele de vineri vor afecta, din nou, în principal transporturile. La Paris, mişcarea de protest a angajaţilor de la societate de transport public RATP a determinat închiderea, până luni, a nouă din cele 14 linii de metrou. În consecinţă, în jurul orei locale 08:00 (07: 00 GMT), site-ul de informaţii rutiere Sytadin a înregistrat ambuteiaje pe o lungime de peste 350 de kilometri în regiunea Parisul, potrivit Agerpres.
Pensionarea este un subiect sensibil în Franţa. Mişcările de protest, care a început joi şi care ar urma să dureze mai multe zile, amintesc de grevele din 1995, care atunci au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat Guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformare a sistemului de pensii.
De data aceasta, reforma preconizată de preşedintele Emmanuel Macron vizează unificarea celor 42 de regimuri actuale de pensionare (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare, etc.) într-un sistem universal pe bază de puncte.
Guvernul încearcă să preia controlul asupra situaţiei. Palatul Elysée a anunţat joi că preşedintele Emmanuel Macron este "calm şi hotărât să ducă la capăt această reformă, prin ascultare şi consultări".
A fost anunțată o nouă rundă de discuţii cu sindicatele în ziua de luni. Ministrul Solidarităţii şi Sănătăţii, Agnčs Buzyn, a afirmat anterior că mânia francezilor care s-au exprimat joi a fost "înţeleasă". Premierul Edouard Philippe se va exprima la rândul său la mijlocul săptămânii viitoare când va fi prezentat proiectul de reformă a pensiilor, potrivit anunțului Guvernului.
Foto: L\"Express