MENIU

Spania: Nouă arestări într-un scandal privind construcţia unei linii feroviare de mare viteză

<p>Atentatele de la Paris. Poliţia germană a reţinut cinci persoane</p>

Nouă persoane au fost arestate luni în Spania sub acuzaţia de corupţie, în cadrul unei investigaţii referitoare la suprafacturarea cu circa 6 milioane de euro a construcţiei unei linii feroviare de mare viteză între Madrid şi Barcelona, potrivit procuraturii spaniole, transmite AFP.

"Garda Civilă a arestat nouă persoane şi a efectuat 11 percheziţii la domiciliile şi sediile companiilor suspectate, între care operatorul căilor ferate spaniole Adif", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Persoanele reţinute în investigaţia lansată în luna ianuarie de parchetul anticorupţie din Barcelona sunt suspectate în principal de deturnare de fonduri publice, corupţie şi falsificare de documente, în cadrul activităţilor de construcţie a liniei de cale ferată de mare viteză între Zaragoza, Barcelona şi până la frontiera cu Franţa, în perioada 2008-2012.
Anchetatorii suspectează că şefii companiei însărcinate cu construcţia liniei, Corsan, au umflat facturile, cu complicitatea şefilor Adif, generând un câştig ilegal de aproximativ 6 milioane de eruro.

Inaugurată în ianuarie 2013, linia feroviară de 804 kilometri leagă Madrid, Barcelona şi frontiera franceză şi a costat 3,7 miliarde de euro.

Scandalul de corupţie afectează unul dintre proiectele majore ale economiei spaniole, cel al trenului de mare viteză, cu 3.100 de kilometri de cale ferată funcţională, pe locul al doilea în lume ca lungime.

Mai multe articole despre:
arestări Spania percheziţii linii ferate