MENIU

Moscova admite pentru prima oară: zeci de ruși au fost uciși în Siria în ultimele ciocniri

Ministerul rus de Externe a anunțat marți că zeci de cetățeni ruși și ai statelor din CSI (Comunitatea Statelor Independente) au fost uciși în ciocnirile recente din Siria, dar a subliniat că aceștia nu sunt militari, notează Sputniknews.com. Precizarea vine după apariția veștilor privind raidul aerian american care ar fi ucis zeci sau poate sute de ruși, mercenari angajați ai companiei private de securitate Wagner.

Moscova a admis pentru prima dată că mai mulți cetățeni ruși și ai CSI au fost uciși în Siria în ciocnirile din ultimele zile, fără să specifice că cel mai semnificativ incident este cel al raidului aerian american din 7 ianuarie.

Ministerul de Externe al Rusiei a subliniat în același timp că printre victime nu se află militari ruși.

”În timpul ciocnirilor recente, la care militarii ruși nu au participat în niciun fel, cetățeni ruși și ai CSI au fost uciși sau răniți”, a precizat ministerul.

Potrivit informației oficiale, răniții au fost ajutați să se întoarcă în Siria, unde primesc îngrijiri medicale.

Moscova a fost evazivă, în ultimele zile, în privința prezenței mercenarilor ruși în Siria și a dorit doar să sublinieze că militarii săi nu au fost implicați în luptele cu coaliția condusă de SUA.

Peste 200 de mercenari, mulți dintre ei ruși care luptă pentru regimul sirian, au murit într-un atac eșuat asupra unei baze militare și a unei rafinării controlate de coaliția condusă de SUA în regiunea siriană Deir Ezzor, potrivit Bloomberg.

Este neclar dacă operațiunea eșuată a fost una clandestină sau una susținută direct de Moscova. Ofensiva a început pe 7 februarie, când combatanții, susținuți de artilerie, tancuri și lansatoare de rachete, au avansat spre pozițiile controlate de coaliția condusă de SUA. Bombardamentele SUA au respins rapid atacul. 

Armata privată a lui Putin în Siria

În jur de 3.000 de ruși, aflați sub contract cu compania privată de securitate Wagner, luptă în Siria din 2015, potrivit site-ului rusesc Fontanka, citat de Haaretz.

În mod oficial, companiile militare private sunt interzise în Rusia. Putin a susținut însă un astfel de format. În 2012, președintele sugera existența unui ”instrument care să susțină interesele naționale, dar fără participarea directă a statului”.

Acest instrument există. Site-ul rusesc Fontanka spune că în jur de 3.000 de luptători ruși, angajați ai companiei private de securitate Wagner, se află în Siria din 2015, cu doi ani înainte ca forțele militare ale Moscovei să intervină oficial în ajutorul președintelui Bashar al-Assad.

Trupele ruse vor sta în Siria pentru mai multă vreme, iar luptătorii privați vor rămâne la rândul lor să păzească câmpurile de petrol și gaze, conform unui contract între guvernul de la Damasc și o companie rusă care ar avea legături cu un afacerist apropiat lui Putin.

Nu ar fi prima oară când Rusia folosește intermediari pentru a-și atinge scopurile. S-a întâmplat deja în războiul din Ucraina, potrivit multor surse care au precizat că luptători privați ruși, dar și militari fără însemne ”aflați în timpul liber” au luptat pentru separatiștii din estul țării.

 

Mai multe articole despre:
Rusia Siria wagner