MENIU

McDonald's părăsește Rusia, pe mâinile cui ajung restaurantele americanilor

Americanii pleacă din Rusia, dar restaurantele rămân. Foto/Profimedia

Lanțul american de restaurante fast food McDonald's anunță că va renunța la absolut toată rețeaua sa de pe teritoriul Rusiei. Asta nu înseamnă că vor trage obloanele, pentru că deja au găsit un cumpărător. Însă, acesta nu va avea voie să folosească numele și rețetele americanilor. 

McDonald's își va vinde afacerile din Rusia afaceristului siberian Alexander Govor, care deține GiD, ce operează 25 de francize McDonald's în orașe precum Novosibirsk, Krasnoyarsk, Kemerovo, Tomsk, Novokuznetsk, Barnaul și Berdsk.

Conform acordurilor, toate restaurantele achiziționate trebuie să funcționeze sub noul brand. Angajații McDonald's-ului rusesc își vor păstra locurile de muncă în condițiile actuale și nu pot fi concediați timp de doi ani.

McDonald's avea 850 de restaurante, iar pierderile prin plecarea din Rusia ajung la 1,4 miliarde de dolari

Noul proprietar se angajează să finanțeze salariile angajaților din 45 de regiuni ale țării până la încheierea tranzacției. El va prelua și plățile pentru obligațiile existente către furnizori, proprietari și utilități.

Inițial, presa internațională specula că lanțul ar fi urmat să fie achiziționat de Kairat Boranbayev, o rudă a fostului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev.

Pe 16 mai, corporația americană a anunțat că a găsit un cumpărător în Federația Rusă care va achiziționa toate cele 850 de restaurante. În același timp, noul proprietar nu va putea folosi „numele, logo-ul, marca și meniul McDonald’s, deși compania își va păstra mărcile comerciale în Rusia”. Din cauza retragerii din Rusia, gigantul american va pierde 1,4 miliarde de dolari. Noul lanț de restaurante s-ar putea deschide încă din iunie.

Cine este noul proprietar al lanțului de restaurante

Alexeande Govor este un cunoscut om de afaceri din Siberia. El este un fost acționar majoritar al Yuzhkuzbassugol. Ulterior și-a vândut acțiunile corporației Evraz Group a lui Roman Abramovici și a creat compania de extracție și comercializre de cărbune Sibenergougol, care include cariera Listvyansky, o mină și trei locații cu rezerve de peste 55 de milioane de tone.

El a investit 63 de miliarde de ruble în construcția unei rafinării de petrol în satul Yaya de lângă conducta de petrol Transneft. Complexul de procesare a benzinei va permite întreprinderii să producă peste 700.000 de tone de combustibili pe an la standard Euro-5. Compania este inclusă în primele 200 de cele mai mari unități industriale din Rusia.

De asemenea, Alexander Govor a deținut producători de alimente, ferme și fabrici de lapte, hotelul Park Inn by Radisson Novokuznetsk și lanțul de clinici private Grand Medica. Lui Govor îi place să invite artiști în vacanțele sale. Alla Pugacheva și Boney M. au cântat în fața sa, scrie The Moscow Times.