MENIU

MAE: Patru şoferi de tir români, într-o fabrică din Tighina unde tirurile le sunt SECHESTRATE

Şoferi români, blocaţi în Tighina

Patru şoferi români de tir se află în incinta unei fabrici de ulei din Tighina, în Republica Moldova, unde mijloacele de transport care aparţin angajatorilor lor sunt sechestrate, informează MAE, la solicitarea Mediafax, precizând că aceştia sunt "victime colaterale ale unui litigiu comercial".

"Misiunii diplomatice române i s-a semnalat că un grup de cetăţeni români, şoferi de tir, ar fi fost prezumtiv sechestraţi, împreună cu mijloacele de transport, încă de la data de 4 martie 2014, în incinta unei fabrici de ulei din localitatea Tighina (Bender) din Republica Moldova, localitate limitrofă regiunii Transnistria. Iniţial, în această situaţie s-au aflat 9 persoane, dintre care cinci au reuşit să părăsească zona şi să se repatrieze la data de 12 martie 2014, astfel încât în prezent se mai află la faţa locului patru cetăţeni români", se arată într-un răspuns al Ministerului de Externe la o solicitare MEDIAFAX.

Potrivit MAE, demersurile întreprinse au evidenţiat faptul că persoanele respective sunt "victime colaterale ale unui litigiu de natură comercială". "Fabrica din Tighina se află în relaţii comerciale, în calitate de furnizor, cu agenţi economici din România şi din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unui datorii substanţiale", precizează sursa citată.

Ministerul de Externe susţine că, în urma unei intervenţii a poliţiei din Tighina la faţa locului, s-a stabilit că şoferii de cetăţenie română nu sunt lipsiţi de libertate, măsura sechestrării vizând exclusiv mijloacele de transport. Astfel, şoferii nu au plecat din Tighina pentru a nu abandona camioanele, în special la solicitarea angajatorilor.

MAE informează că Ambasada României la Chişinău s-a aflat în permanentă legătură cu autorităţile locale competente, cu şoferii de cetăţenie română, cu familiile din ţară ale acestora şi cu agenţii economici din România.

În cursul zilei de vineri, o echipă consulară se va deplasa la faţa locului pentru aprovizionare cu bunuri de primă necesitate şi pentru clarificarea situaţiei.

Cetăţenii români în cauză nu au reclamat probleme de sănătate până la momentul actual.

Totodată, Centrala MAE, prin intermediul Departamentului Consular, a solicitat sprijin şi menţine legătura cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti pentru clarificarea şi soluţionarea situaţiei cetăţenilor români în cauză.