Inundaţiile masive din Peru pun în pericol siturile arheologice
Inundaţii extreme fac ravagii înPeru, punând în pericol vastul patrimoniu arheologic din America de Sud. Pe lângă aceasta, şi turismul, una dintre principalele sursele economice ale ţării, este în pericol de a suferi pierderi.
Cel puţin 50 de situri arheologice dinPerusunt ameninţate de ploile intense care afectează nordul statului, a declarat pentru Reuters arheologul şi exploratorul Walter Alva.
Alva este celebru în lumea ştiinţifică, deorece, în 1987, a descoperit mormântul regal ”Domnul Sipan”, un sit împodobit cu aur, care a demonstrat statutul culturii Moche drept una dintre cele mai complexe şi bogate civilizaţii care au înflorit pe coasta peruană, cu mult înintea incaşilor din Anzi.
Unii cercetători consideră că civilizaţia Moche a fost distrusă în urma unui cataclism natural, similar fenomenului El Nino, care a avut loc între anii 200 şi 700 î.e.n., anticipând problemele cu care Peru se confruntă şi în aceste zile.
O încălzire bruscă a apelor coastei peruane, precum şi diminuarea curenţilor aerului, au dezlănţuit ploile torenţiale care au ucis zeci de oameni şi au dus la evacuarea a peste 100.000 de localnici în ultimele săptămâni.
Walter Alva a declarat că două piramide dintre cele 20, aparţănând sitului Bata Grande sunt ameninţae de inundaţii iminente, din cauza inundaţiilor din nordul regiunii Lambazeque.