Interpol introduce un nou program pentru combaterea traficului de animale sălbatice
Interpolul a anunțat vineri lansarea unui nou program de luptă împotriva traficului de animale sălbatice între Africa și Asia, vizând în special comerțul ilegal de fildeș, cornuri de rinocer și feline mari, relatează AFP, citat de Agepres.
"Este primordial să lansăm o acțiune decisivă împotriva infracțiunilor de mediu și acest proiect, care vizează rețelele de crimă organizată între Africa și Asia, le va permite tuturor participanților să-și unifice eforturile", a subliniat Jürgen Stock, secretar general al organizației internaționale de cooperare polițienească cu sediul la Lyon, într-un comunicat.
Într-un raport comun din iunie, ONU și Interpol au revizuit în creștere evaluarea lor privind pagubele anuale pe care le produc "ecocidele" (crimele împotriva mediului), estimate la un prejudiciu între 91 și 258 miliarde de dolari, față de 70-213 miliarde anterior.
Criminalitatea împotriva mediului acoperă exploatarea ilegală a faunei și florei planetei, dar și traficul de deșeuri, fraudarea taxei pe emisiile de dioxid de carbon și neregulile în distribuția apei. Ea este legată și de activități de corupție, de spălare de bani și trafic de arme, potrivit Interpolului.
Susținut de Agenția SUA pentru dezvoltare internațională (USAID) și Consorțiul internațional de luptă împotriva criminalității legate de speciile sălbatice (ICCWC), noul program al Interpol intenționează să-i vizeze în primul rând pe traficanții de anvergură.
Programul va avea în vizor și rețelele de pescuit ilegal care s-au dezvoltat în ultimii zece ani, indică organizația polițienească, potrivit căreia această activitate criminală este "frecvent legată de traficul de ființe umane cu echipaje suspectate că încalcă drepturile omului și reglementările internaționale ale muncii".